„Svetost je dar i poziv“, rekao je papa Franjo prije molitve Anđeoskog pozdravljenja s okupljenim vjernicima na Trgu Sv. Petra prigodom proslave svetkovine Svih svetih, „koja podsjeća da smo svi pozvani na svetost“.

Sveci nisu samo simboli nedostižnih ljudskih bića, već ljudi koji su živjeli s nogama na zemlji, proživjevši teškoće svakidašnjice s uspjesima i promašajima, ali su uvijek u Bogu pronašli snagu dignuti se i nastaviti životni hod, rekao je Papa i objasnio kako je svetost cilj koji se ne postiže samo vlastitim snagama, već uz pomoć milosti Božje.

To je Božji dar koji smo primili na krštenju. Svetost je punina života s Bogom na hodočasničkom ovozemaljskom putu, istaknuo je Papa i objasnio kako svetost nije samo dar, već i poziv upućen svim Kristovim učenicima. Svaki je kršćanin pozvan proći taj put s vjerom kako bi postigao konačno zajedništvo s Bogom u vječnosti. Svetost je dakle odgovor na Božji dar kojim se preuzima odgovornost. U toj perspektivi važno je, rekao je Papa, preuzeti ozbiljnu i svakodnevnu obavezu posvećenja u konkretnim životnim uvjetima i dužnostima, nastojeći živjeti s ljubavlju i karitativnim djelovanjem. Među svecima, od kojih je sastavljen „sveti grad“ nalaze se, prema uvjerenju pape Bergoglia, i mnogi susjedi, koji žive uz nas i odražavaju Božju nazočnost. Spomen na svece potiče nas da podignemo oči prema nebu, što ne znači da zaboravimo ovozemaljske stvarnosti, već da se s njima suočimo odvažnije s nadom, rekao je.

Pozdravljajući razne hodočasničke skupine, Papa je zahvalio pojedincima, župama i zajednicama koje ovih dana poduzimaju molitvene inicijative za proslavu Svih Svetih i spomena na mrtve. Te dvije kršćanske svetkovine podsjećaju nas na vezu ovozemaljske Crkve s onom nebeskom. Najavio je da će na Dušni dan, 2. studenoga, popodne služiti misu u katakombama sv. Priscile, mjestu ukopa prvih kršćana. Pozvao je vjernike da ne propuste posjet grobljima i molitvu za pokojne. To je posebno važno u ovo naše vrijeme kada kruže poruke negativne kulture o smrti i mrtvima.

IKA | Bitno.net