Prenosimo nagovor koji je papa Franjo dao uz molitvu Angelusa na blagdan Bezgrešnog začeća Marijina, 8. prosinca 2022.

Draga braćo i sestre, dobar dan i čestitam vam današnju svetkovinu!

Evanđelje današnje svetkovine uvodi nas u Marijinu kuću kako bi nam pripovijedalo o Navještenju (usp. Lk 1,26-38). Anđeo Gabriel, ulazeći, najprije govori Djevici Mariji: “Raduj se, milosti puna, Gospodin s tobom” (r. 28). Primijetimo jedno: ne zove ju njezinim imenom, Marija, nego novim imenom, koje Ona nije znala: milosti puna. Milosti puna, bez grijeha, ime je koje joj Bog daje i koje danas slavimo.

No, pomislimo na Marijinu začuđenost: tek tada otkrila je svoj pravi identitet. Naravno, znala je puno o sebi, svojim roditeljima, zaručniku, ali sada joj Bog otkriva najveću tajnu, koju je prije zanemarivala. Nešto slično može se dogoditi i nama. U kojem smislu? U smislu da, iako grješnici, primili smo početni dar koji nam je ispunio život, dobro veće od svih, izvornu milost, koje, međutim, često nismo svjesni.

O čemu se radi? To je ono što smo primili na dan krštenja, čega nam je dobro prisjetiti se, a i proslaviti! Doista, u krštenju je Duh Sveti sišao i na nas (usp. r. 35), Bog je sišao u naše živote, postali smo zauvijek Njegova ljubljena djeca. To je naša izvorna ljepota, zbog koje se treba radovati! Danas nas Marija, iznenađena milošću koja ju je učinila lijepom od prvog trenutka Njezina života, navodi da se divimo našoj ljepoti. Možemo ju shvatiti kroz sliku: bijela haljina krštenja koja nas podsjeća da ispod zla kojim smo se godinama prljali postoji veće dobro u nama. Poslušajmo Njegovu jeku, čujmo Boga kako nam govori: “Sine, kćeri, volim te i uvijek sam s tobom, važan si mi, tvoj je život dragocjen”. Kad stvari krenu krivo i kad se obeshrabrimo, kad se slomimo i upadamo u osjećaj beskorisnosti ili krivice, sjetimo se izvorne milosti.

Danas nas Božja riječ uči još jednoj važnoj stvari: da očuvanje naše ljepote zahtijeva cijenu, borbu. Evanđelje nam pokazuje Marijinu hrabrost, koja je rekla ‘da’ Bogu, koja je izabrala Božji rizik; a odlomak iz Postanka, koji govori o istočnom grijehu, govori nam o borbi protiv Napasnika i njegovih napasti (usp. Post 3,15). Ali, znamo to i iz iskustva: potreban je trud da izaberemo dobro, da njegujemo dobro koje je u nama. Pomislimo koliko smo ga puta protratili popuštajući laskanju zla, lukavstvima, tražeći vlastiti interes ili čineći nešto što prlja naša srca; ili pak gubeći vrijeme na beskorisne i štetne stvari, odgađajući molitvu govoreći ‘ne mogu’ onima koji su nas trebali, a mogli smo. Ali, suočeni sa svim tim, danas imamo radosnu vijest: Marija, jedino bezgrješno ljudsko stvorenje u povijesti, s nama je u borbi, Ona je naša sestra i nadasve Majka. A mi, kojima je teško izabrati dobro, na Nju se možemo osloniti. Povjeravajući se, posvećujući se Djevici Mariji, govorimo joj: “Primi me za ruku, vodi me: s Tobom ću imati više snage u borbi protiv zla, s Tobom ću ponovno otkriti svoju izvornu ljepotu”. Povjerimo se Mariji danas, svaki dan, ponavljajući joj: „Marijo, povjeravam Ti svoj život, svoju obitelj, svoj rad, svoje srce i svoje borbe. Tebi se posvećujem”. Neka nam Bezgrješna pomogne očuvati našu ljepotu od zla.