Osvrćući se na liturgijska čitanja, Papa je rekao da ona ocrtavaju osobnu iskaznicu kršćanina, naglašavajući da je bît kršćanstva, poziv: po pozivu bivamo kršćani. Riječ je o Božjem besplatnom pozivu na slavlje, taj se poziv ne može kupiti: ako nisi pozvan ne možeš sudjelovati u slavlju. Ako nismo svjesni poziva, onda ne shvaćamo što znači biti kršćanin – primijetio je Papa.

Na što je kršćanin pozvan? – upitao je Papa – na šetnju; u nekakvu trgovinu?! Gospodin nam želi reći: kršćanin je pozvan na slavlje. Pozvan je na slavlje, da se veseli jer je spašen, otkupljen; pozvan je na radost suživota s Isusom. To je veselje i ti si na to veselje pozvan. Na slavlju se okupljaju osobe koje razgovaraju, smiju se, slave, raduju se – to je dakle radosno okupljanje – primijetio je Sveti Otac dodajući:  Nikada na zajedničkom slavlju nisam vidio da se netko sam veseli. To bi bilo pomalo dosadno; da sam otvara bocu vina… Nije to slavlje, to je nešto drugo. Slavi se s drugima, u obitelji, s prijateljima, s uzvanicima, kao što sam i ja. Da se bude kršćanin traži se pripadnost; pripada se Tijelu, narodu pozvanom na slavlje: to je kršćanska pripadnost – objasnio je papa Franjo.

Osvrćući se na Poslanicu Rimljanima, Papa je istaknuo zajedničku dimenziju kršćanskoga slavlja: su svi pozvani, dobri i zli, u prvom redu marginalizirani. Crkva nije samo za dobre osobe. A tko to pripada Crkvi; ovomu slavlju? – Grješnici. Svi smo pozvani; svi smo grješnici. Zajednica smo raznih i različitih darova: netko ima dar proroštva, netko dar služenja, netko je učitelj… Svatko ima neku vrlinu. Na slavlje nosim sve to što s drugima mogu podijeliti. Na slavlju se sudjeluje čitavim bićem. Kršćanska se bît ne može shvatiti bez ovoga sudjelovanja. Svi sudjelujemo u slavlju – rekao je Sveti Otac dodajući : Ne može se ići na slavlje i zaustaviti se u predvorju razgovarajući s dvije, tri osobe, a što je s drugima…? U Crkvi se tako ne čini. Ili si sa svima ili ostaješ vani. Ne možeš birati: Crkva je za sve, počevši od onih koje sam spomenuo, od rubnih i pripada svima – naglasio je papa Franjo.

Pozvani oblikuju zajednicu, uzvanici su zajedničkog slavlja. Isus u prispodobi veli kako uzvanici, jedan za drugim, navode razloge da ne dođu na slavlje – ne prihvaćaju poziv.

Obećavaju, ali ne dolaze. Takvi se kršćani zadovoljavaju pozivom, ali to nije dostatno – upozorio je Papa – jer uvrštavanje u popis ne služi spasenju. Crkva je ovo: stupanje u Crkvu jest milost; poziv. A to se pravo ne može kupiti. Ući u Crkvu znači pristupiti zajednici Crkve; s drugima dijeliti sve ono što imamo – darove koje smo primili od Gospodina da bismo služili drugima. Osim toga, biti član Crkve, znači udovoljiti svemu što Bog od nas traži. U konačnici, biti član Crkve znači postati dio Božjega puka koji hodi prema vječnosti. U Crkvi nitko nije protagonist, imamo samo jednog Začetnika, koji je sve učinio, a to je Bog. Svi smo mi iza njega, a tko nije iza njega, opravdava se i ne ide na slavlje – istaknuo je Papa.

Gospodin je vrlo velikodušan, svima otvara vrata. Oh shvaća i onoga tko veli: Gospodine, ne želim Te slijediti! Shvaća i čeka, jer je milosrdan. Gospodinu se ne sviđa pak čovjek koji obećava, ali ne izvršava obećanje; koji glumi da mu zahvaljuje na svemu, a zapravo ide svojim putom, ima lijepe načine, ali vrši svoju, a ne Božju volju. Takvi se uvijek opravdavaju, jer ne poznaju radost, jer nisu iskusili radost pripadnosti – objasnio je Papa potičući na molitvu.

Od Gospodina tražimo ovu milost: da dobro shvatimo ljepotu poziva na slavlje; ljepotu zajedništva i dijeljenja sa svima vlastitih kvaliteta; kako je ugodno biti s Njim i kako je ružno igrati se riječima ‘da’ i ‘ne’; reći ‘da’, ali se zadovoljiti uvrštavanjem u popis kršćana – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan