Na Misi je bila nazočna skupina djelatnika Tiskovnoga ureda Svete Stolice, s ravnateljem patrom Federicom Lombardijem i njegovim zamjenikom patrom Cirom Benedettinijem, te nekoliko djelatnika Tehničke službe Vatikanskoga radija iz odašiljačkoga centra Santa Maria di Galeria.

– U Evanđelju današnje liturgije, Isus kaže da tko u ovčinjak ne ulazi na vrata, nije pastir. Jedina vrata za ulazak u Kraljevstvo Božje, za ulazak u Crkvu jest sâm Krist – napomenuo je Papa. Tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. On želi korist za sebe, on je od onih koji se želi uspeti – primijetio je Sveti Otac te upitao – I u kršćanskim zajednicama ima tih penjača, zar ne? Ali oni su kradljivci i razbojnici, zato što Isusu odnose slavu, žele vlastitu slavu, i to je ono što je Isus govorio farizejima, da prebacuju slavu od jednoga do drugoga… Religioznost je to, pomalo za trgovinu, zar ne? Ja dam slavu tebi, ti ju daš meni. Ali, ti nisu ušli kroz prava vrata. Isus je vrata, i tko ne uđe kroz ta vrata, griješi. A kako ću znati da su ova vrata ona Isusova? – upitao je Papa te istaknuo – Ma uzmi Blaženstva i čini ono što ti ona kažu. Budi ponizan, budi siromašan, budi blag, budi pravedan …

Napomenuvši potom da Isus nije samo vrata, On je također put, Papa je primijetio da postoje mnoge staze, možda povoljnije, ali su varave, nisu istinske, lažne su. Pravi je put samo Isus – rekao je Sveti Otac te primijetio da bi netko mogao reći: ‘Pater, vi ste fundamentalist!’ Ali ne, jednostavno, to je Isus rekao: ‘Ja sam vrata’, ‘Ja sam put’, kako bi nam dao život. Ta su vrata lijepa; to su vrata ljubavi, to su vrata koja nas ne varaju, nisu lažna. Uvijek pokazuju istinu, ali nježno, s ljubavlju.

– Međutim, mi uvijek imamo ono što je bilo u početku istočnoga grijeha – dodao je Papa. Želimo imati ključ za tumačenje svega, ključ i moć kako bismo išli svojim putom, ma koji god on bio, kako bismo pronašli svoja vrata, koja god ona bila – istaknuo je Sveti Otac. Ponekad smo u iskušenju da budemo previše gospodari samih sebe, a ne Gospodinova ponizna djeca i sluge. To je kušnja traženja drugih vrata i drugih prozora kako bismo ušli u Božje Kraljevstvo. A ulazi se samo kroz ona vrata koja se zovu Isus. Ulazi se samo kroz ona vrata koja nas vode na put koji se zove Isus, i koji nas vodi u život koji se zove Isus. Svi oni koji čine drugačije – kaže Gospodin – koji se penju kako bi ušli kroz prozor, ‘kradljivci su i razbojnici’. Jednostavan je Gospodin, ne govori teško.

Papa je na kraju pozvao na molitvu za milost da uvijek kucamo na ta vrata. Ponekad su zatvorena; a mi smo žalosni, tužni, problem nam je pokucati na ta vrata. Ali, nemoj tražiti druga vrata koja se čine lakšima, udobnijima, pristupačnijima. Traži uvijek samo ta vrata: Isusa. Isus nikada ne razočarava, ne obmanjuje; Isus nije kradljivac, nije razbojnik. Dao je svoj život za mene. Svatko od nas ima reći ovo: ‘Ti koji si dao život za mene, molim te, otvori kako bih mogao ući’ – rekao je na kraju Sveti Otac. (rv/bitno.net)