Ove prekrasne sunčane nedjelje Trg je svetoga Petra u Vatikanu bio ispunjen s više od 100 tisuća vjernika, najprije pri slavlju Euharistije za vrijeme koje je papa Franjo podijelio sakrament krizme. 44-ero mladih zajedno sa svojim roditeljima i kumovima, vidljivo uzbuđeni, nose sa sobom u život snagu koju samo Bog može dati.

Na počeku Svete Mise Papu je pozdravio nadbiskup Rino Fisichella povezujući ovaj današnji događaj u godini vjere s događajem prvih Duhova. Čitamo, naime, u Djelima apostolskim, kazao je nadbiskup, kako su se tamo našli Parti, Elamljani, stanovnici Mezopotamije i Kapadocije, Ponta i Frigije… Danas, kao i kroz vjekove, taj popis se povećava, ali stvarnost je uvijek ista: Dar Duha Svetoga. Tako ovdje imamo krizmanike iz Konga, Libanona, Nigerije, Brazila, Kapverdskih otoka, Argentine, Italije, Madagaskara, Njemačke, Kolumbije, Francuske, Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Rumunjske, Filipina, Irske, Kine, Šri Lanke, Španjolske, Bjelorusije i Tonga.

Udijelite ovim mladima Duha Svetoga sa sedam njegovih darova, osobito darom jakosti da uvijek i usred životnih poteškoća znadu naći u Crkvi snagu i radost u životnom svjedočenju milosrdne Božje ljubavi, zamolio je na kraju nadbiskup Fisichella.

Sveti je Otac održao kratku homiliju te odmah upozorio da predlaže našem promišljanju tri točke. Najprije se usredotočio na drugo liturgijsko čitanje o novom nebu i novoj zemlji te svu tu novost i ljepotu obilježio kao plod djelovanje duha Svetoga, koji i danas u nama izvodi nove stvari, izvodi potrebne promjene i daje puninu i radost ljepote i uživanja u Božjoj ljubavi.

Potom je Papa Franjo protumačio: Gledajte, Božja novost ne liči na svjetske novosti koje su prolazne, kratkotrajne, pa se beskrajno traže nove. Novost pak koju Bog daruje našem životu trajna je, ali ne tek u budućnosti vječne domovine, nego i danas. On preobražava svojim Svetim Duhom nas a preko nas i svijet. Otvorimo mu vrata, potaknuo je Papa nazočne i dajmo se da nas On vodi svojom ljubavlju. Kako je lijepo da navečer možemo reći: danas u školi, kod kuće, na poslu, dao sam se voditi Bogom i ispunio sam djelo ljubavi prema svojem prijatelju, roditeljima, nekom starcu ili starici.

Druga stvar o kojoj vam želim nešto reći jest ono što nalazimo u prvom čitanju gdje je riječ o Pavlu i Barnabi koji tvrde da nam je kroz mnoge nevolje ući u kraljevstvo Božje. Papa je odmah dodao da ni kršćaninov osobni život kao ni hod Crkve često nisu laki, jer susrećemo poteškoće, nevolje. Slijediti Gospodina, protumačio je Papa, znači dopustiti da njegov Duh preoblikuje naša područja sjene, naše ponašanje koje nije po Bogu, da opere naše grijehe i to je put koji susreće prepreke izvan nas, u svijetu koji nas često ne razumije, ali i u nama u našem srcu. Sve je to dio našega puta dok ne stignemo u slavu Božju, a Isus je proslavljen na križu pa i mi tako slijedimo njega, istaknuo je papa Franjo.

Treća stvar koju želim reći jest upravo krizmanicima, ali i svima drugima: ostanite čvrsti na putu vjere sa snažnim pouzdanjem u Gospodina. Tu je upravo tajna našega puta i Gospodin nam daje smjelost da idemo protiv struje. Ni poteškoće, ni nevolje, ni nerazumijevanja ne bi nas smjeli plašiti ako smo s Gospodinom kao trs i loze, i ako ne izgubimo prijateljstvo s njim, ako mu dajemo mjesta u svojem životu. Pa upravo stoga što se osjećamo slabima, siromašnima, grješnima, Bog nam daje snagu u našoj slabosti, bogatstvo u našem siromaštvu, obraćenje u našem grijehu. Pouzdajmo se u Božje djelovanje jer s njim možemo učiniti velike stvari i on će nam dati da osjetimo radost što smo njegovi učenici i svjedoci.

Zaključujući svoju propovijed Papa je ponovio: novost Božja, nevolje u životu, čvrsti u Gospodinu. Dragi prijatelji, raširimo vrata svojega života Božjoj novosti jer On nam daje Duha Sveta da bi nas preobrazio, ojačao u nevoljama, osnažio u našem prianjanju uz Gospodina da ostanemo s njim i to će biti prava radost, kazao je Sveti Otac.

Prije nego zaključim ovu proslavu želim povjeriti Gospi krizmanike i sve vas. Neka nas Gospa nauči što znači živjeti u Duhu Svetom i što znači prihvatiti Božju novost u našem životu. Ona je začela Isusa po Duhu Svetom, i svaki kršćanin, svaki od nas, pozvan je prihvatiti Božju riječ, prihvatiti Isusa u sebi i svima ga nositi. Marija je zazivala Duha s apostolima u dvorani Posljednje večere: i nas, svaki put kada se okupimo na molitvu, Isusova Majka podupire duhovnom prisutnošću, da bismo primili dar Duha i imali snage svjedočiti Isusa Uskrslog. To poručujem na poseban način vama, koji ste danas primili sakrament potvrde: neka vam Marija pomogne da budete pozorni na ono što Gospodin od vas traži, da živite i hodite uvijek po Duhu Svetom!

U ovom trenutku, koji je poseban, želim uzdići molitvu za brojne smrtno stradale u tragičnom urušavanju jedne tvornice u Bangladešu. Izražavam svoju solidarnost i iskrenu blizinu obiteljima koje oplakuju svoje drage i upućujem iz dubine srca snažni apel da se uvijek poštuje dostojanstvo i sigurnost radnika. Sada se, u uskrsnom svjetlu, plodu Duha Svetoga, obratimo zajedno Gospodinovoj Majci. (rv/ika/bitno.net)