Marija

Papa je govorio o jučerašnjem liturgijskom spomenu Blažene Djevice Marije Kraljice, te pozvao sve da se Njoj utječu u svakom trenutku života.

Kralj je zato što je sluga. To je Kristov paradoks – kralj koji pere noge svojim prijateljima i kralj koji visi na Križu – a koji vrijedi i za njegovu Majku, „službenicu Gospodnju“. Tijekom kratke opće audijencije Sveti je Otac objasnio povijesne i duhovne razloge jednoga od brojnih naslova kojima se Gospa časti u Crkvi, a to je „Kraljica“. Pritom je postavio ključno pitanje: koje je vrste Kraljice Marija? Postoji pučka, opća zamisao o kralju ili kraljici: to je osoba koja ima moć, bogatstvo. Ali to nije kraljevsko dostojanstvo Isusa i Marije – objasnio je Papa. Pomislimo na Gospodina; Kristovo je kraljevsko dostojanstvo i njegovo kraljevanje isprepleteno poniznošću, služenjem, ljubavlju; ono prije svega znači služiti, pomagati, voljeti (…) Isusovo kraljevsko dostojanstvo stoga nema veze s onim zemaljskih moćnika. On je kralj koji služi svojim služiteljima; to je pokazao u cijelomu svojem životu. Isto vrijedi za Mariju – istaknuo je Sveti Otac.

Govoreći o jučerašnjem blagdanu, Papa je napomenuo da je Pio XII., 1954. godine, unio u kalendar dan posvećen Gospi Kraljici, čiji  je liturgijski spomen, – kako je rekao Sveti Otac – tek nedavno ustanovljen, ali njegovi su korijeni i štovanje vrlo stari. Blažena Djevica Marija Kraljica najprije se slavila 31. svibnja, a na Drugom je vatikanskom saboru njezin spomen premješten osam dana poslije njezina Uznesenja na nebo, kako bi se bolje istaknula uska povezanost Marijina kraljevskog dostojanstva s njezinom slavom u tijelu i duši, pokraj njezina Sina – objasnio je Sveti Otac.

To je korijen današnjega blagdana: – napomenuo je Papa – Marija je Kraljica jer je na jedinstven način pridružena svojemu Sinu, i na zemaljskom putu, i u nebeskoj slavi (…) Sluga Božji Pavao VI. u svojoj je apostolskoj pobudnici Marialis Cultus istaknuo: ‘U Djevici Mariji sve se odnosi na Krista i sve ovisi o Njemu: radi njega je Bog Otac, iz cijele vječnosti, izabrao Mariju, svu svetu, i uresio ju darovima Duha koji nisu nikomu drugom dani’ – rekao je Sveti Otac.

Drugo pitanje koje je Papa postavio bilo je: na koji način Marija ostvaruje to kraljevsko dostojanstvo služenja i ljubavi? Onako kako bi učinila bilo koja majka – odgovorio je Sveti Otac – odnosno bdijući nad nama, svojom djecom. U smirenosti ili u tmini svojega života, obraćamo se Mariji povjeravajući se njezinu stalnom zagovoru, kako bi nam od svojega Sina isprosila svaku milost i milosrđe koji su nam potrebni na našem hodočašću putovima svijeta – istaknuo je Sveti Otac.

Osvrnuvši se na kraju na molitvu krunice i lauretanske litanije, Papa je istaknuo da je u njima nebeska Kraljica zazvana kao Kraljica anđelâ, patrijarhâ, prorokâ, apostolâ, mučenikâ, ispovijedalaca, djevicâ, svih svetih, te obitelji. Ti nam zazivi i svakodnevne molitve, poput Kraljice Neba, pomažu shvatiti da je Sveta Djevica, kao naša Majka uz Sina Isusa u nebeskoj slavi, uvijek s nama, u svakodnevnom odvijanju našega života. (…) Marija je nebeska Kraljica blizu Bogu, ali je i majka bliska svakomu od nas, voli nas i sluša naš glas – istaknuo je na kraju Sveti Otac. (rv/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com