U svom obraćanju javnim upraviteljima Lazija i Rima Papa istaknuo kako u sadašnjoj sitauciji mora dozreti novi humanizam u čijem će središtu biti osoba

O gospodarskoj krizi, sigurnosti i solidarnosti govorio je papa Benedikt XVI. javnim upraviteljima pokrajine Lazija i Rima, koje je 12. siječnja primio u audijenciju prigodom tradicionalne razmjene novogodišnjih čestitki. Papa je potaknuo upravitelje da se zauzmu za obitelj i mlade, koji više od drugih trpe zbog nestašice posla.

Papa je u prvom redu upozorio na teškoće građana u sadašnjoj gospodarskoj i financijskoj krizi, čiji su korijeni etičke naravi. Stoga, prema Papinu uvjerenju, mora dozreti novi humanizam u čijem će središtu biti ljudska osoba. U korijenima sadašnje krize je i individualizam koji zatamnjuje ljudske odnose, a osobu potiče da se zatvori u svoj mali svijet, da prije svega bude pozorna na svoje potrebe i želje, ne vodeći računa o drugima, kazao je Benedikt XVI.

Navodeći negativnosti individualističkog mentaliteta, Papa je istaknuo špekulacije vezane uz najam stanova, nezapošljavanje mladih, samoću starijih osoba te ravnodušnost prema marginalizaciji i siromaštvu. Potrebno je ponovno otkriti odnos s Bogom jer to je prvi korak u ostvarivanju ljudskijeg društva, a ljubav i pravednost nalažu da se bogatiji u kriznim vremenima skrbe za one koji teško žive, ustvrdio je Sveti Otac.

Govoreći o obiteljima, rekao je da u krizi najviše trpe mnogobrojne obitelji, stoga je poželio da im se pomogne i poreznim olakšicama koje potiču natalitet te da im se osiguraju potrebni uvjeti za dostojan život. Nestašica posla najviše pogađa mlade. Solidarno društvo uvijek mora misliti na budućnost novih naraštaja, usvajajući prikladne politike koje jamče stan po pravednoj cijeni i čine sve moguće za zapošljavanje mladih, rekao je Benedikt XVI. i dodao: “Sve je to važno da mladi ne postanu žrtve kriminalnih organizacija, koje nude laku zaradu a ne poštuju vrijednost ljudskoga života”. Istodobno treba promicati kulturu zakonitosti i pomoći građanima da shvate potrebu zakona kako bi se uskladile pozitivne snage u društvu i omogućilo promicanje općega dobra. Dužnost je javnih ustanova da budu drugima primjer u poštovanju zakona i da donose pravedne zakone, opomenuo je Papa.

Govoreći, pak, o Biskupijskome caritasu, Papa je istaknuo vrijednost solidarnosti i prihvaćanja svih koji zbog siromaštva ili osobne sigurnosti “dolaze u naše gradove i kucaju na vrata župa”. Valja poticati njihovu integraciju u društveno tkivo da i oni mogu očitovati svoje bogatstvo. Tako će i oni mjesto u kojem žive doživljavati kao zajednički dom i brinuti se za nj poštujući zakone. Na kraju govora Papa je zahvalio upraviteljima na dragocjenoj suradnji u prihvatu velikog mnoštva hodočasnika za beatifikaciju pape Ivana Pavla II. (rv/bitno.net)