Svetoga je Oca na početku pozdravio pater general nazivajući ga jednostavno bratom Franjom te istaknuo zgodu iz zrakoplova na Papinu povratku u Rim iz Brazila kad je na novinarovo pitanje osjeća li se još uvijek isusovcem Papa odgovorio: Po svojoj sam duhovnosti isusovac, jer mislim i djelujem kao isusovac. Ali se pritom i našalio kad je kazao da isusovci polažu zavjet poslušnosti Papi. I što sad kad je Papa isusovac? Možda bi morao slušati isusovačkoga generala…?

Svoju je, međutim propovijed, prema ustaljenom običaju sažeo u tri točke. Prvo od znaka našega spasenja koji je i isusovački pečat: IHS – Isus spasitelj ljudi. Upravo to u duhovnim vježbama želi sveti Ignacije da stanemo pred svojega Stvoritelja i Spasitelja i da promatramo što je sve on za nas učinio, a što smo mi spremni za Njega učiniti. Pritom je riječ o procesu odsredištenja od samih sebe i stalno usredotočivanje na Boga, na Isusa Krista i nastojanje da se Njime zaodjenemo poput sv. Pavla ili sv. Ignacija.
Ljubiti Boga, ljubiti Isusa, znači ljubiti i ono što je bitno njegovo, a to je Crkva. Tako isusovac, gdje god bio, djeluje svojom ljubavlju prema Kristu i Crkvi, njegovoj zaručnici. Na taj način imamo dva središta: Krista i Crkvu, a ne sebe. I kad prepoznamo tu milost, dogodi se čudo da susretnemo onoga koji nas je u svemu pretekao – Isusa, da bismo išli njegovim putem, protumačio je Sveti Otac.

[facebook]Želiš li čitati samo bitne informacije, klikni Like![/facebook]

Stoga nas sveti Ignacije upućuje u drugom tjednu duhovnih vježbi da izgaramo za Kristovo kraljevstvo. Sve drugo je manje važno. Tada i nedaće zapravo postaju blagoslov. Pa i kad se gubi život, on se zapravo stječe. Valja izgubiti ono što ionako propada, ali se tim gubitkom stječe ono što je primjerice sv. Franjo Ksaverski doživio u svojem kratkom sutonu, da bi zadobio vječnost, dok je dugo gašenje, ali primjerno doživio p. Arrupe.

Na kraju je Papa Franjo potaknuo isusovce da se utječu Mariji, našoj Gospi, da nas ona nauči staviti u središte svojega života Krista i njegovu Crkvu. Gospa je kao prva Isusova učenica to shvatila i ostvarila, pa je molimo da i mi dopustimo da nas Krist tako zahvati da više nemamo drugih misli ni drugih želja osim ostvarenja Kraljevstva njezina sina Isusa. Nakon mise Papa je izmolio molitvu za Crkvu i Družbu Isusovu na grobu svetoga Ignacija.

(rv/bitno.net)