Sirija

Izrazivši članovima agencijâ spomenute unije blizinu i zahvalnost cijele Crkve, Sveti ih je Otac potaknuo da ne gube nadu pred teškoćama, te uputio snažan apel da se prekine svaka bol, svako nasilje, te svaka vjerska, kulturna i društvena diskriminacija. Neka sukob koji sije smrt prepusti mjesto susretu i pomirenju koji donose život – istaknuo je Papa te potaknuo da se ne zaboravi Sirija. Molim vas da učinite sve moguće kako biste ublažili velike potrebe pogođenih naroda, a posebno onoga sirijskoga. Napomenuvši kako je u voljenom sirijskom narodu sve više izbjeglica i pribjeglica, Papa je podsjetio da je sveti Ignacije Antiohijski tražio od kršćana u Rimu da se u svojoj molitvi spomenu Crkve u Siriji… Isus Krist će bdjeti nad njom i nad vašim milosrđem – rekao je Sveti Otac navodeći riječi iz Poslanice Rimljanima.

I vama to isto ponavljam – rekao je papa Franjo. Gospodaru života povjeravam brojne žrtve, i molim Presvetu Majku Božju da utješi one koji su u velikoj nevolji! – istaknuo je Papa, kojemu na srcu nije samo Sirija nego i Sveta zemlja, odnosno – kako je rekao – „sveta mjesta našega Otkupljenja“. … Oživi u meni crkvenu brigu za stanje brojne braće i sestara koji žive u nesigurnosti i nasilju koje izgleda beskonačno, i koje ne pošteđuje nevine i najslabije. Od nas se, vjernika, traži stalna molitva puna pouzdanja kako bi Gospodin dao željeni mir, sjedinjen sa sudjelovanjem i konkretnom solidarnošću – rekao je Sveti Otac.

[facebook]Želiš li biti na izvoru istinitih informacija, klikni Like![/facebook]

Izražavajući zahvalnost Bogu za vjernost Kristu, Evanđelju i Crkvi, Papa se spomenuo istočnih katolika koji su, kroz stoljećâ, pretrpjeli mnogo muka zbog kršćanskoga imena, ali su očuvali svoju vjeru. Želim vas ohrabriti i poduprijeti u karitativnom radu, koji je za Isusove učenike jedini razlog uzdizanja. To milosrđe izvire iz Božje ljubavi u Kristu: – napomenuo je Papa – Križ je njezin vrhunac, sjajni znak milosrđa i Božje ljubavi prema svima, koja je po Duhu Svetomu ulivena u naša srca (usp. Rim 5,5).

Dužnost je poticanja na ljubav neodjeljiv od vjere – napomenuo je potom Sveti Otac te dodao – Naš će rad biti djelotvoran samo ako bude ukorijenjen u vjeri, hranjen molitvom, i posebno Svetom Euharistijom, sakramentom vjere i ljubavi. Potaknuvši na kraju nazočne da nastave ostvarivati nacrte usmjerene na odgoj, posebno mladih, papa ih je Franjo ohrabrio da nikada ne zaborave da ti nacrti imaju biti znak očitovanja Božje ljubavi koja je dio kršćanskoga identiteta. U raznolikosti i bogatstvu svojih sastavnica i svojih aktivnosti, Crkva ne pronalazi svoju sigurnost u ljudskim sredstvima. Crkva je Božja, pouzdaje se u Njegovu nazočnost i Njegovo djelovanje, i nosi u svijet Božju snagu, a to je snaga ljubavi – istaknuo je na kraju papa Franjo.

(rv/bitno.net)