Mučeništvo sv. Stjepana

U jučerašnjem nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji pred mnoštvom hodočasnika na Trgu svetoga Petra Papa je rekao da danas slavimo spomen svetoga Stjepana, đakona i prvomučenika, za kojeg je povjesničar Euzebije Cezarejski napisao da je „savršen mučenik“, jer piše u Djelima apostolskim: Stjepan, pun milosti i snage, činio je velike čudesne znakove u narodu“.

Sveti Grgur Niški pak komentira: Bio je čestit čovjek i pun Duha Svetoga: Dobrotom svoje duše obavljao je zadaću hranidbe siromašnih a slobodom riječi i snagom Duha Svetoga usta je zatvarao neprijateljima istine – podsjetio je Sveti Otac nastavljajući govor o svetome Stjepanu.
Čovjek molitve i propovjednik, od Boga je Stjepan, čije ime znači kruna, primio dar mučeništva. Zaista, on je „pun Duha Svetoga“… vidio slavu Gospodnju. Dok su ga kamenovali, molio je oproštenje za svoj tužitelje: „Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh“. Stoga Istočna crkva u hvalospjevima pjeva: kamenje ti posta prag i stube za nebo… radosno si se pridružio slavljeničom skupu anđela – kazao je Sveti Otac.

Govoreći o mučeništvu, Papa je rekao da Crkvena zajednica nakon apostola naviše štuje mučenike. U vrijeme najtežih progona, čašćenje mučenika krijepi naporan put vjernika a hrabri one koji traže istinu da povjeruju Gospodinu. Crkva stoga, po božanskom određenju, časti relikvije mučenika i resi ih nazivima: „učitelji života“, „živi svjedoci“ „živi stožeri“, šutljivi vjerovjesnici“ – ustvrdio je Benedikt XVI.

Dragi prijatelji, istinsko nasljedovanje Krista jest ljubav, koju neki kršćanski pisci nazivaju „tajnom mučeništva“. Glede toga sveti Klement Aleksandrijski piše: „Oni koji izvršavaju Božje zapovijedi svjedoče ga svim svojim djelima, jer čine ono što Gospodin želi a s pouzdanjem zazivaju ime Gospodnje. Iskreno prihvaćanje evanđelja kao nekoć tako i danas može zahtijevati žrtvu života, a mnogi su kršćani u raznim dijelovima svijeta izloženi progonima a ponekad i mučeništvu. Ali, Gospodin nam veli, „tko ustraje do kraja taj će se spasiti“ – podsjetio je Sveti Otac.

Zaključujući nagovor Sveti je Otac potaknuo vjernike da se utječu Presvetoj Djevici, Kraljici mučenika. Presvetoj Djevici, Kraljici mučenika, uputimo svoje molbe da cjelovitom očuvamo svoju volju da činimo dobro, poglavito onima koji nam se protive. Božanskom milosrđu napose preporučujemo crkvene đakone, da, osvijetljeni primjerom svetoga Stjepana, surađuju, prema vlastitom poslanju, u evangelizaciji – zaključio je Benedikt XVI.
Nakon marijanske molitve Papa je ponovno uputio apel za mir u svijetu. Božić, još snažnije potiče na molitvu Bogu da se zaustave ruke silnika, koje siju smrt, te da u svijetu zavladaju pravednost i mir. Krv nevinih i nadalje natapa našu zemlju. S velikom sam žalošću primio vijest o atentatima koji su, i ove godine na Božić, donijeli tugu i bol u neke Crkve u Nigeriji. Želim izraziti svoju iskrenu i suosjećajnu blizinu svima onima koje je pogodila ta apsurdna gesta a pozivam na molitvu Gospodinu za brojne žrtve. Pozivam sve sastavnice društva da pridonesu ostvarenju sigurnosti i vedrine. U ovome trenutku ponovno ponavljam: nasilje je put koji vodi u bol, uništavanje i u smrt; poštivanje, pomirba i ljubav su put koji vodi do mira – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)