Papa

Vijesti o pokolju u Denveru i strašne posljedice brodoloma u Zanzibaru šokirale su Svetog Oca. Svoju zaprepaštenost tim događajima Papa je izrazio u svom nedjeljnom nagovoru usredotočenom na Dobrog Pastira, koji čuva čovječanstvo i vodi ga na dobre pašnjake, gdje se može hraniti i odmarati, jer Bog ne želi da se izgubi i umre, već da postigne cilj našeg hoda, a to je punina života, istaknuo kako sotona izaziva rat, a Isus donosi mir.

Zloduh sije rat, a Bog mir – srž je poruke koju je papa Benedikt XVI. jučer uputio mnoštvu vjernika, okupljenih u Castel Gandolfu. Zloduh nastoji uvijek pokvariti Božje djelo, sijući podjele u ljudskim srcima, između tijela i duše, između čovjeka i Boga, u međusobnim, društvenim i međunarodnim odnosima i čak između čovjeka i stvorenog svijeta. Osvrćući se na jučerašnja liturgijska čitanja, Papa je primijetio kako je to bitna i uvijek očaravajuća biblijska tema, jer nas Bog podsjeća na svoju ulogu pastira čovječanstva. U biti svaki otac i svaka majka žele svojoj djeci dobro, sreću i da se ostvare u životu. Božji pogled na ljude ima pastoralno obilježje, ali i materijalno obilježje, jer, sišavši s lađe, počeo je propovijedati, ali i liječiti bolesnike i grešnike i tražiti izgubljene kako bi ih doveo u Očevo milosrđe. Među izgubljenim ovcama bila je i Marija iz Magdale, čiji liturgijski spomendan danas Crkva slavi. Iz nje je – prema Lukinom Evanđelju – Isus istjerao sedam zloduha. To se ozdravljenje sastoji – prema riječima pape Ratzingera – u istinskom, potpunom miru, u pomirenju čovjeka sa samim sobom i u svim njegovim vezama s Bogom, bližnjima i cijelim svijetom.

Vijesti o pokolju u Denveru, koje je Papa nazvano „besmislenim nasiljem” i strašne posljedice brodoloma u Zanzibaru šokirale su Svetog Oca te je obiteljima i prijateljima žrtava kao i ranjenima, a posebno djeci izrazio iskreno suosjećanje i zajamčio blizinu svojim molitvama.

Osvrćući se na 30. olimpijske igre, koje će započeti 28. srpnja u Londonu, Papa je primijetio kako je to jedan od najvećih svjetskih sportskih događaja, u kojem sudjeluju atletičari iz brojnih zemalja. Zbog toga taj događaj, koji Katolička crkva prati posebnom simpatijom i pozornošću, ima i jako simboličko značenje. Papa je pozvao vjernike da se mole kako bi te igre u Londonu postale istinsko iskustvo bratstva među narodima i prilika za promicanje mira i pomirenja u svijetu. (ika/bitno.net)