Posljednjih dana vijesti u prvi plan stavljaju stvarnost migracija, a posebno dva dramatična događaja koji traže odgovore međunarodne zajednice. Papa Franjo u tweetu piše:

Sa žalošću sam primio vijesti o tragedijama migranata u Texasu i u Melilli. Molimo zajedno za tu našu braću koja su preminula težeći nadi u bolji život; i za nas, da nam Gospodin otvori srce te da se takve nesreće nikada više ne ponove – napisao je Papa u tweetu.

Tragedija u Melilli, na granici između Maroka i Španjolske, definirana pravim pokoljem, dogodila se prošloga petka; zbog gužve nastale u pokušaju oko 1500 afričkih migranata da uđe u tu španjolsku enklavu, najmanje su 23 osobe izgubile život zgnječene. Brutalna reakcija redarstvenih snaga Rabata potaknula je polemike i prosvjede alžirske Vlade u odnosu na Maroko, optužen da izvršava policijsku ulogu u zaštiti granica Europske unije. Nediskriminatornu uporabu sile osuđuje Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), koje u priopćenju za javnost traži neovisnu istragu te ponovno ističe potrebu za primjerenim odnosom prema pravima migranata i izbjeglica, uz identifikaciju legitimnih tražitelja azila.

Snažna je reakcija stigla i od biskupa Pododbora za migracije i ljudsku mobilnost Španjolske biskupske konferencije, koji traže poduzimanje „koraka humanizacije“ kako bi se riješila ta nova kriza. Biskupi su izrazili žalost zbog gubitka ljudskih života, te potaknuli nadležne vlasti da razjasne što se dogodilo i poduzmu odgovarajuće mjere kako se slični događaji ne bi ponovili.

Kamion koji postaje lijes za 46 migranata napuštenih oko 240 kilometara od meksičke granice, zajedno sa šesnaest preživjelih, jeziv je pak opis onoga što se prošle noći dogodilo u teksaškom gradu San Antonio. Svi su bili nagurani u vozilu na temperaturi od oko 40 stupnjeva. Istraga je u tijeku, a povjerena je Odjelu za nacionalnu sigurnost te američke savezne države. Tri su osobe uhićene, ali još se ne zna u kojoj su mjeri umiješane u tu tragediju koju se smatra najgorom među tragedijama koje su počinili trgovci ljudima na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država.