Govoreći o misnom evanđelju posebice o Petrovu zanimanju za nagradu Isusovim sljedbenicima, Papa je rekao da se taj upit odnosi na život svakoga kršćanina. Isus odgovara da će njegovi sljedbenici primiti stostruko ali s progonstvima. Isusov je put – nastavio je Papa – put poniženja i završava na križu. Stoga će uvijek biti poteškoća i progona. Bit će ih uvijek jer On je prije nas išao tim putom – ustvrdio je Papa upozoravajući:
Ako neki kršćanin nema životnih poteškoća, ako mu sve ide dobro, kad je sve lijepo, onda nešto nije u redu. Vjerojatno je prijatelj svjetovnoga duha, svjetovnosti, a to je napast svakom kršćaninu – primijetio je papa Franjo te dodao:

Može se slijediti Isusa do neke mjere, to nasljedovanje može biti uvjetovano kulturom, kršćanin sam jer je to moja kultura… Nema potrebe za istinskim nasljedovanjem Isusa, niti da se ide njegovim putom. Ako se nasljeduje Isusa poradi kulturalne ponude, onda se ide putom napredovanja u javnom životu, da se stekne što veća moć. Crkvena je povijest puna takvih primjera, počevši od nekih careva, upravitelja i mnogih drugih, zar ne? A također nekih, ne želim reći mnogih, nego nekih – svećenika, također i biskupa, zar ne? Neki vele da ih je mnogo… a ima ih koji misle da se slijedeći Isusa napreduje u službi – kazao je Papa.

Papa je podsjetio kako se nekada, u književnosti prije dva stoljeća, običavalo govoriti da je netko već kao dijete želio u crkvenu službu. Pri tom je ustvrdio da mnogi kršćani, zavedeni svjetovnim duhom, misle da je dobro slijediti Isusa jer se može napredovati u službi, može se ići naprijed. No nije to pravi duh, Petar je mislio na to, a Isus mu je odgovorio: Da, dat ću ti sve s progonima. Križ se ne može ukloniti s Isusova puta, on ostaje zauvijek – ustvrdio je Papa dodajući:
To ne znači da si kršćanin mora nanositi zlo. Kršćanin slijedi Isusa iz ljubavi, a kad se iz ljubavi slijedi Isusa, onda se na putu ispriječi đavolska zavist. Svjetovni duh to ne podnosi, ne podnosi svjedočenje – primijetio je Sveti Otac.

[facebook]Želiš li i dalje čitati samo istinite informacije, klikni Like![/facebook]

Razmislite o Majci Tereziji: što za nju kaže svjetovni duh? Blažena je Majka Terezija divna žena, činila je mnogo za druge… Svjetovni duh nikada ne kaže da je blažena Terezija svaki dan, nekoliko sati dnevno klečala pred Presvetim. To nikada ne kaže. Kršćansku djelatnost svodi na socijalni rad. Kao da je kršćanski život nekakav premaz, boja, nekakva kršćanska patina. Naviještanje Isusa nije patina, taj navještaj prodire u kosti, u srce, u nutrinu i mijenja nas. A svjetovni duh to ne podnosi i stoga dolaze progoni – objasnio je papa Franjo.

Tko ostavlja vlastitu kuću, vlastitu obitelj da slijedi Isusa, već sada prima stostruko. Stostruko zajedno s progonima. To se ne smije zaboraviti. Nasljedovanje Krista je upravo to: iz ljubavi ići s Njim, za Njim, istim putom. A svjetovni duh to neće podnositi i stoga ćemo trpjeti, ali i Isus je trpio. Molimo za tu milost: da slijedimo Isusa na putu koji nam je On pokazao i naučio nas. To je lijepo, jer On nas nikada ne ostavlja same. Nikada! Uvijek je s nama. Amen – zaključio je Sveti Otac.

(rv/bitno.net)