U Crkvi se jučer proslavio zaštitnik Europe sv. Benedikt. U liturgiji blagdana čitao se ulomak iz Evanđelja o Petrovu pitanju Isusu što će biti s apostolima koji su sve ostavili i pošli za Isusom. S tim je u vezi Papa nekoliko puta govorio te pritom odmah istaknuo: Ovo Petrovo pitanje ne spada u puku prošlost. Svaki naraštaj u Crkvi postavlja to isto pitanje Isusu da bi prionuo uz njega ne površno nego potpuno, ali i dobiva odgovor Božjega uzvrata neizmjerja izraženoga riječima: sto puta toliko i još k tome život vječni. No papa Franjo ističe da problemi nastaju kad počinje računica mjesto da upotrijebi jedinu potrebnu novčanicu a to je velikodušnost, svu širinu srca, poput Isusa koji tako snažno privlači.

Ići za Isusom jer pripadam toj i toj kulturi, jer sam kršćanin, bez nekakvih posebnih zahtjeva od samih sebe, nego više s traženjem moći, ugleda, karijere. Kako je to čudno praviti karijeru i skrivati se iza Isusa, konstatira Papa te odmah upućuje na to kako svatko od nas dobiva po krštenju svoj identitet u zajednici vjernika, u Crkvi, koja je majka. Stoga nije moguće naći Isusa izvan Crkve.

[facebook]Želiš li čitati samo bitne vijesti, klikni Like![/facebook]

Biti članom Crkve znači živjeti u svijesti da je ta moja pripadnost plaćena Isusovom krvlju, a ipak se u nama, slabim ljudima pojave dvojbe, računice, teškoće da se donese definitivna odluka bilo za svećeništvo, redovništvo ili za brak. Koliki ostaju na pola puta, možda upravo zbog usredotočenosti na same sebe te ne misle na dobro koje se iz potpunoga predanja drugoj osobi bilo u braku bilo u celibatu može ostvariti. Osupnuti privremenim, mnogi žele biti samo na kratki rok, recimo deset godina svećenici ili pak toliko godina u braku, a onda ćemo vidjeti, kaže papa Franjo i nastavlja:

Ipak, kako god bila zavodljiva, ta je privremenost po svojoj naravi varljiva, dok nam Isus pruža primjer odlučnosti kad ide u Jeruzalem da tamo dadne svoj život za nas, kad oni koji ga slijede, poput sv. Benedikta, posvećuju i svoju molitvu i svoj rad oplemenjivanju vlastita života da bi onda izgarali za braću i sestre, za Crkvu, cijelu Crkvu pa i na njezinim rubovima gdje braća i sestre žive u različitim nevoljama. Valja se osloboditi salonskoga kršćanstva, zaključio je Sveti Otac uz blagdan sv. Benedikta.

(rv/bitno.net)