Božja moć nije neka sila prirode nego ljubavi Boga, stvoritelja svemira, koji, utjelovivši se u jedinorođenom Sinu, uzimajući našu ljudskost, ozdravlja svijet zahvaćen grijehom – istaknuo je Papa komentirajući nedjeljno Evanđelje.

Golubica

U nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji Sveti je Otac komentirao nedjeljno misno Evanđelje koje predstavlja Isusa kako subotom propovijeda u sinagogi u Kafarnaumu, gradiću na obali Galilejskog jezera gdje je stanovao Petar sa svojim bratom Andrijom. Nakon njegova poučavanja, koje je izazivalo divljenje u narodu, slijedi oslobađanje „nekog čovjeka opsjednutog nečistim duhom“, koji u Isusu prepoznaje „Sveca Božjega“, to jest Pomazanika – ustvrdio je Benedikt XVI.
U vrlo kratkom vremenu njegov se glas proširio u cijelom kraju, kojim je prolazio naviještajući Kraljevstvo Božje i liječeći svakojake bolesnike: riječ dakle i djelo. Sveti Ivan Zlatousti primjećuje da Gospodin izmjenjuje govor na blagodat slušatelja, prelazeći od čudesa na riječi te ponovno od poučavanja o svojem nauku na čuda – podsjetio je Sveti Otac.
Riječ koju Gospodin upravlja ljudima izravno otvara pristup volji Očevoj i istini o njima samima. To se nije događalo piscima, koji su se bezbrojnim promišljanjima morali truditi oko tumačenja Pisma. Osim toga, uspješnosti riječi Isus ujedinjuje i učinkovitost znakova, oslobođenja od zla. Sveti Atanazije primjećuje da „zapovijedati demonima i istjerivati ih nije ljudsko nego božansko djelo, Gospodin je zaista od ljudi udaljavao sve bolesti i nesreće. Tko ne bi, vidjevši njegovu moć… posumnjao da je On Sin, Mudrost i Moć Boga“ – piše sveti Atanzije.
Božja moć nije neka sila prirode nego ljubavi Boga, stvoritelja svemira, koji, utjelovivši se u jedinorođenom Sinu, uzimajući našu ljudskost, ozdravlja svijet zahvaćen grijehom – istaknuo je Papa potom se osvrnuo na pisanje Romana Guardinija o Isusovoj moći.
Cijeli je Isusov život prenošenje moći u poniznost… uzvišenost koja se ponižava u oblik sluge – piše Guardini . Često je za čovjeka vlast znači posjed, moć vladanje i uspjeh. Dok je naprotiv za Boga vlast znači služenje, poniznost i ljubav; znači ući u Isusovu logiku koji se saginje oprati noge svojim učenicima, koji traži istinsko dobro za čovjeka, koji liječi rane, koji je sposoban za toliko veliku ljubav da dariva život, jer je Ljubav – objasnio je Sveti Otac te podsjetio na pisma svete Katarine Sienske. U jednom pismu ona piše: Potrebno je da zaista vidimo i upoznamo, svjetlom vjere, da je Bog uzvišena i vječna ljubav, i ništa drugo ne može željeti osim naše dobro.
Završavajući nagovor Papa je podsjetio da ćemo u četvrtak, 2. veljače, slaviti blagdan Gospodinova prikazanja u hramu i Svjetski dan posvećena života. S pouzdanjem zazovimo Presvetu Djevicu Mariju da vodi naša srca da uvijek crpe iz božanskog milosrđa, koje oslobađa i liječi našu ljudskost, ispunjajući ga svakom milošću i dobrohotnošću, sa snagom ljubavi – zaključio je Benedikt XVI.
Nakon marijanske molitve Papa je podsjetio da je jučer u Beču proglašena blaženom Hildegarda Burjan, laikinja, majka obitelji, koja je živjela na kraju devetnaestoga i na početku dvadesetog stoljeća, a utemeljiteljica je družbe Sestara društvenoga milosrđa. Zahvalimo Gospodinu za ovo lijepo svjedočanstvo evanđelja – potaknuo je Papa i dodao:
Danas se obilježava Svjetski dan oboljelih od gube. Pozdravljajući talijansku udrugu Prijatelji Raoula Follereaua, želim ohrabriti sve osobe zaražene tom bolešću, kao i one koji im na razne načine pomažu i zauzimaju se za iskorjenjivanje siromaštva i marginalizacije, pravih uzroka ustrajnosti zaraze – ustvrdio je Benedikt XVI, te podsjetio na Međunarodni dan zauzimanja za mir u Svetoj zemlji. U dubokom zajedništvu s latinskim jeruzalemskim patrijarhom i kustosom Svete zemlje, zazovimo dar mira za tu Bogom blagoslovljenu zemlju.

Pozdravljajući talijanske hodočasnike, posebice je pozdravio brojnu mladež Katoličke akcije iz Rima, s odgojiteljima i rodbinom. Dragi mladi, i ove ste godine uspješno izveli „Povorku mira“. Zahvaljujem vam i potičem da posvuda širite Isusov mir – kazao je Papa te s dvoje mladih s prozora svoje radne sobe u znak mira za Rim i cijeli svijet oslobodio golubice, želeći ugodnu nedjelju svima.(rv/bitno.net)