Papa

Međunarodni seminar katoličkih kapelana i članova kapelanija civilnog zrakoplovstva održan je na inicijativu Papinskoga vijeća za pastoral selilaca i putnika.

Govoreći o žurnosti da se uprisutni poslanje Crkve „da Boga donosi čovjeku i da ga vodi u susret s Bogom, Papa je primijetio da se u zračnim lukama susreću osobe raznih nacionalnosti, kultura i religija. U tim su mjestima mnogolika ljudska stanja, koja nisu laka i zahtijevaju posebnu pozornost. Mislim, primjerice, na tjeskobu onih bez dokumenta, poput selilaca ili azilanata, mislim na neudobnosti prouzročene antiterorističkim mjerama; a i u radnim zajednicama u zračnim lukama uočava se kriza vjere koja pogađa mnoge osobe. Kršćanski nauk i vrijednosti i u zemljama s dugom tradicijom crkvenoga života nisu više uporišne točke – upozorio je Sveti Otac.

U tom su kontekstu – dodao je Papa – članovi kapelanija civilnog zrakoplovstva pozvani naviještati evanđelje primjerom i svjedočenjem, stoga imaju biti svjesni da narod i u sporadičnim susretima zna prepoznati Božjega čovjeka te da često i sićušno sjeme u dobroj zemlji može proklijati i donijeti obilne plodove – rekao je Benedikt XVI.

Upravo su stoga važne kapelanije u zračnim lukama, kao mjesta tišine i duhovne okrjepe. Uzor te pastoralne službe u kapelanijama – primijetio je Sveti Otac – jest Presveta Djevica, Gospa Loretska, zaštitnica svih zrakoplovnih putnika, čiju su kuću prema predaji anđeli prenijeli iz Nazareta u Loreto – podsjetio je Sveti Otac.

Ima i drugi let čiji je svjedok sveta kuća, a to je let anđela Gabrijela koji donosi radosnu vijest Mariji. Tako je Vječni ušao u vrijeme, Bog je postao čovjekom. Dok smo još bili grješnici Bog je poslao svojega Sina, Isusa Krista, da nas otkupi svojom smrću i uskrsnućem. On nije ostao u nebeskim visinama, nego je uronio u radosti i tjeskobe svih ljudi, vratio im nadu dijeleći s njima njihovu sudbinu– istaknuo je Benedikt XVI.
Crkva mora naviještati Isusa Krista, jedinoga Spasitelja, i obnavljati djelo naviještanja u svijetu gdje su rušenje granica i novi procesi još više zbližili osobe i narode – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)