Papa Franjo imenovao je članove novoga nadzornoga povjerenstva za javne ugovore i poslove Državnoga tajništva i uprave vatikanske države. To će tijelo nadzirati ugovore koji su dodijeljeni bez natječaja ili podliježu službenoj tajni.

Predsjednik novoga povjerenstva je komornik (kamerlengo) Svete Rimske Crkve kardinal Kevin Farrell kao upravitelj dobara i prihoda Svete Stolice. Tajnikom je Papa imenovao Predsjednika vijeća za zakonske tekstove nadbiskupa Filippoa Iannonea. Ostali članovi povjerenstva su generalni tajnik Uprave Države Grada Vatikana biskup Fernando Vergez Alzaga, predsjednik Uprave dobrima Svete Stolice biskup Nunzio Galantino i prefekt Tajništva za gospodarstvo o. Juan Guerrer, piše Vatican News.

Početkom lipnja objavljen je motuproprij „Pravila o transparentnosti, kontroli i konkurenciji javnih ugovora Svete Stolice i Države Grada Vatikana“, u sklopu reformi koje je Papa započeo u cilju postizanja veće transparentnosti u radu svih ureda Svete Stolice te sprječavanja bilo kojeg oblika korupcije.

Sada je Papa u novo nadzorno tijelo pozvao voditelje središnjih službi Svete Stolice i Države Grada Vatikana kako bi postigao još veću transparentnost u javnim ugovorima i središnji nadzor u poslovima gremija koji su imali vlastite kontrolne mehanizme.