Papa Franjo ostao je dosljedan svojoj nepredvidljivosti kada je prilikom susreta s predstavnicima armenskih vlasti, građanskoga društva i Diplomatskoga zbora, koji je održan jučer poslijepodne u Erevanu, progovorio o pokolju nad Armencima upotrijebivši riječ “genocid”.

Spomenuvši se svečanog slavlja koje je prošle godine predvodio u bazilici svetoga Petra u Vatikanu, zajedno s Karekinom II., vrhovnim patrijarhom i katolikosom svih Armenaca; Aramom I., katolikosom Armenske Crkve sa sjedištem u Ciliciji; te Nersesom Bedrosom XIX., nedavno preminulim armenskim katoličkim patrijarhom, Sveti Otac je izjavio:

“Tom je prigodom spomenuta obljetnica „Velikoga zla“, koje je pogodilo vaš narod i prouzročilo smrt golemoga mnoštva ljudi. Tom je tragedijom, tim genocidom, nažalost, započeo žalosni niz strahovitih katastrofâ prošloga stoljeća, ostvarenih uz zastranjena rasna, ideološka ili vjerska obrazloženja, koja su pomračila um krvnikâ do te mjere da su si kao cilj postavljali uništenje čitavih naroda. Žalosno je da su u toj, kao i u drugim (tragedijama), velike sile gledale na drugu stranu”, dodao je Papa.

Nakon ovoga, Svetog Oca Franju mogli bismo s pravom nazvati “Papa iznenađenja” s obzirom na to da je ignorirao oprez vatikanskih diplomata i službenika, osobito glasnogovornika oca Federica Lombardija, izmijenivši već pripremljeni tekst govora kako bi uz izraz Metz Yeghérna (“Veliko zlo” na armenskom) nadodao i riječ “genocid”.

Naime, kako prenosi portal Laudato, odgovarajući novinarima na pitanje o uporabi izraza “genocid” ili “Metz Yeghérn”, vatikanski glasnogovornik pater Lombardi kazao je kako nitko ne osporava da je bilo krvoprolićâ, ali da ne žele o tome voditi političko-sociološke rasprave.

“Golema je to tragedija, znam o čemu govorim. Rabim izraz “Metz Yeghérn”, riječ koju upotrebljavaju moja braća Armenci, i mislim da vrlo dobro znamo na što se odnosi”, rekao je pater Lombardi.

Diplomatski sukob Turske i Vatikana

S obzirom na njegove riječi, kao i činjenicu da je armenski “Memorijal i muzej genocida” koji je Papa danas posjetio u službenom vatikanskom programu preimenovan u “Spomenik Velikog zločina nad armenskim narodom“, brojni stručnjaci i analitičari pomislili su kako će Sveti Otac zauzeti pomirljiviji ton te izbjeći korištenje te, za Tursku kontroverzne, riječi.

Turska naime već sto godine negira opravdanost korištenja riječi genocid za pokolj 1,5 milijuna Armenaca od strane Osmanskog Carstva tijekom i nakon Prvog svjetskog rata, zbog čega je već jednom ušla u diplomatski sukob s Vatikanom.

Kako prenosi agencija Reuters, vodeća islamska zemlja je prije godinu dana, kada je papa Franjo tijekom propovijedi pokolj nad Armencima prozvao genocidom u spomen na 100. obljetnicu početka masakra, povukla svog diplomata Mehmeta Pacacija iz Vatikana te dvije države idućih deset mjeseci nisu imale diplomatske odnose.

Premda Turska još nije reagirala zbog spomenutog govora, vatikanski diplomati mogli bi danas počupati svu svoju kosu, barem ono što im je nakon tri godine Franjina pontifikata ostalo.

Više o Armenskom genocidu možete pročitati u tekstu “8 stvari koje treba znati o genocidu nad Armencima”.

Cijeli pohod pape Franje “prvoj kršćanskoj zemlji” možete uživo uz hrvatske komentatore pratiti OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net