Sveti Otac će u petak 24. lipnja stići u glavni grad Erevan u popodnevnim satima. Prva točka nakon dolaska bit će molitva u Ečmijadzinskoj katedrali Armenske apostolske Crkve, uz pozdrav njezina poglavara, patrijarha Karekina II., a potom se planira susret s predsjednikom, predstavnicima građanske vlasti i diplomatskim zborom.

U subotu 25. lipnja, prema primjeru sv. Ivana Pavla II., pohodit će spomenik Velikog zločina nad armenskim narodom – pokolja pod otomanskom vlasti od 1915. do 1916. godine. U Gyumri, drugom najmnogoljudnijem gradu u Armeniji, koji je 80-tih godina prošloga stoljeća pogodio snažan potres, papa Franjo će slaviti misu i pohoditi katedralu Armenske apostolske Crkve, kao i katoličku katedralu svetih mučenika. Navečer, po povratku u Erevan, planira se ekumenski susret i molitva za mir.

Trećeg i posljednjega dana pohoda, u nedjelju 26. lipnja, Papa će se susresti s katoličkim biskupima u Apostolskoj palači u Ečmijadzinu te će sudjelovati na božanskoj liturgiji u armenskoj apostolskoj katedrali. Nakon ručka će uslijediti susret s delegatima i dobročiniteljima iz Armenske apostolske Crkve te potpisivanje zajedničke izjave. Prije povratka u Vatikan, Sveti Otac će se zadržati u molitvi u samostanu Khor Virap, mjestu gdje je, prema tradiciji, 12 godina bio zatočen sv. Grgur prosvjetitelj, zaštitnik Armenije.

Radio Vatikan | Bitno.net