Na današnjoj svetkovini Svih svetih, Papa je svece i blaženike nazvao najmjerodavnijim svjedocima kršćanske nade. Također je pozvao vjernike da odaberu čistoću, krotkost i milosrđe, povjeravajući ih sve Gospodinu.

U kratkom nagovoru tumačio je dva blaženstva – drugo i treće – koja se spominju u evanđelju ove nedjelje, te ih opisao kao put do svetosti.

Drugo blaženstvo glasi: “Blago ožalošćenima; oni će se utješiti”. Te se riječi, objasnio je Papa, čine kontradiktornima jer žalovanje nije znak radosti i sreće.

“Isus proglašava blaženima one koji tuguju zbog patnje, grijeha i poteškoća svakodnevnog života, ali koji se unatoč svemu uzdaju u Gospodina i stavljaju se pod njegovu sjenu. Oni nisu ravnodušni, niti im je srce tvrdo od boli, nego se strpljivo nadaju Božjoj utjehi”; rekao je.

U trećem blaženstvu Isus kaže: “Blago krotkima; oni će baštiniti zemlju”.

“Blagost je karakteristična za Isusa, koji je za sebe rekao: ‘Učite se od mene, jer sam krotka i ponizna srca’ (Mt 11,29). Krotki su oni koji se znaju kontrolirati, koji ostavljaju prostor drugome, slušaju drugoga, poštuju način života drugog, njegove potrebe i zahtjeve. Oni ne žele dominirati niti nametati svoje ideje ili interese na štetu drugih”, protumačio je Sveti Otac.

Potom je pozvao vjernike da idu protiv struje i mentaliteta današnjice, da budu krotki, da se zalažu za pravdu i mir. To je put prema naprijed s poniznošću i milosrđem.

Papa Franjo zaključio je Angelus rekavši da su drugo i treće blaženstvo posebno prihvaćali sveci i blaženici Crkve te da nas današnja svečanost mora podsjetiti na osoban i sveopći poziv na svetost.