S Papom je također suslavio i nadbiskup Jean Louis Brugues, bibliotekar i arhivist Svete Rimske Crkve, a na misi je sudjelovala skupina suradnika Vatikanske apostolske biblioteke, te Anna Maria Tarantola, pročelnica Talijanske radio televizije, i Luigi Gubitosi, glavni ravnatelj Talijanske televizije, sa svojim obiteljima.

Od pokvarenjaka do njihova najmilijeg govora: licemjerja. Evanđeoski prizor o plaćanju poreza Cezaru i farizejsko podmuklo propitivanje Krista o zakonitosti plaćanja poreza, potaknulo je Papu da se nadoveže na prekjučerašnju propovijed u kojoj je govorio o postavljanju zamke Isusu. Njihov je upit o zakonitosti plaćanja poreza sladunjav, uvijen u lijepe riječi, blagoglagoljiv. Nastojali su da mu se prikažu kao prijatelji. Ali je sve lažno. Jer, objasnio je Papa, oni ne vole istinu, vole samo sebe, lijepim govorom nastoje prevariti, drugoga uključiti u svoju laž. Njihov je srce lažno i stoga ne mogu govoriti istinu – istaknuo je Sveti Otac dodajući:

Njihov je govor pokvaren, licemjeran. Kada Isus poučava učenike veli im: Neka vaš govor bude da, da i ne, ne! Licemjerje nije govor istine, jer istina nikada ne ide sama, nikada! Uvijek je vezana uz ljubav! Bez ljubavi nema istine, Ljubav je prva istina. Ako nema ljubavi, onda nema ni istine. Oni žele da je istina u službi njihovog interesa. Ima tu nekakve ljubavi, no možemo ustvrditi: to je sebeljublje, ljubav prema sebi samom. To ih narcisoidno idolopoklonstvo potiče na izdaju drugih, na zloporabu povjerenja – objasnio je Papa naglašavajući:
To što njihov govor izgleda uvjerljiv, odvodi u zabludu, u laž. Ti isti, koji su se približili Isusu i izgledali vrlo blagoglagoljivi, na Veliki će četvrtak u Maslinskom vrtu uhititi Isusa, a u petak ga odvesti Pilatu. Isus od svojih učenika zahtijeva da rabe sasvim suprotan govor, da govore da, da i ne, ne; govor istine s ljubavlju – objasnio je Papa.

Blagost koju Isus zahtijeva od nas nema ništa zajedničkog s povlađivanjem, sa sladunjavim načinom da se ide naprijed. Ništa! Blagost je jednostavna; ona je poput dječje blagosti. Dijete nije licemjerno, jer nije pokvareno. Kada Isus veli: Neka vaš govor bude da, da i ne, ne, kao i dječji, zahtijeva posve suprotno od onoga kako su govorili farizeji – istaknuo je Sveti Otac.

[facebook]Ako želiš čitati samo bitne informacije, klikni Like![/facebook]

Papa se na kraju osvrnuo na „izvjesnu unutarnju slabost“, potaknutu ispraznošću, kada nam je drago da dobro govore o nama. To jako dobro znaju pokvareni, jer takvim govorom nastoje da nas zavedu. Dobro promislimo danas, kakav je naš govor? Govorimo li istinu s ljubavlju, ili rabimo pomalo društveni govor da izgledamo uljudni, govorimo lijepe stvari iako tako ne osjećamo?
Braćo, neka nam govor bude evanđeoski! Potom, ti licemjeri koji se služe laskanjem, povlađivanjem i svim drugim, na kraju traže svjedoke da mogu optužiti onoga komu su laskali. Danas molimo Gospodina da naš govor bude govor jednostavnih, da govorimo poput djece, da govorimo kao djeca Božja, da nam govor bude iz ljubavi u istini – zaključio je Sveti Otac.

Na svetoj je misi sudjelovao i pater Hans Zollner, dekan Zavoda za psihologiju na Gregoriani, predsjednik Organizacijskog odbora simpozija „Prema ozdravljenju i obnovi“, jedan od utemeljitelja Centra za zaštitu maloljetnika koji je Papinsko sveučilište Gregoriana ustanovilo u Münchenu u Bavarskoj. Na završetku mise Papa se zadržao u razgovoru s profesorom Zollnerom rekavši mu da želi da se u Crkvi nastavi borba protiv zloporaba.

(rv/bitno.net)