Podsjećajući na zauzimanje pape Benedikta XVI. za dijalog i pomirbu, Papa je, kako prenosi Hrvatski program Radio Vatikana, izrazio blizinu kršćanskim zajednicama na cijelom Srednjem istoku, potičući međunarodnu zajednicu da pomogne izbjeglicama i preseljenima. Svi mislimo na Siriju, na patnje, siromaštvo i bol. To Isus trpi, On je siromašan i prognan iz svoje domovine. To je Isus. To je otajstvo, kršćansko otajstvo. Gledajmo trpećeg Isusa u stanovnicima ljubljene Sirije, rekao je Papa govoreći o patnji sirijskog naroda zbog oružanoga sukoba.

Papa je podsjetio na zauzimanje pape Benedikta XVI. da umukne oružje, na posjet kardinala Saraha, predsjednika Papinskoga vijeća Cor unum, u studenome prošle godine, te na novčani doprinos sinodskih otaca. Podsjetio je na apel upućen na Uskrs za mir u ljubljenoj Siriji, za njezino stanovništvo ranjeno sukobom, za brojne izbjeglice koji očekuju potporu i utjehu.Koliko je krvi proliveno, a kolike će patnje još biti nanesene prije nego se pronađe političko rješenje krize, upitao se Sveti Otac.
Pred upornošću nasilja i ugnjetavanja snažno obnavljam svoj apel za mir. Međunarodna je zajednica posljednjih tjedana očitovala nakanu poduzimanja pothvata za pokretanje plodonosnog dijaloga da se obustavi rat. Te pokušaje valja hrabriti u nadi da će dovesti do mira. Znamo da je Krist nazočan tamo gdje netko trpi. Ne smijemo posustati u situacijama gdje se najviše trpi, ustvrdio je papa Franjo.

[facebook]Želiš li i dalje čitati samo bitne informacije, klikni Like![/facebook]

Govoreći o zauzimanju katoličkih karitativnih tijela, Papa ih je potaknuo da vjerno nastave dragocjeno djelo humanitarne potpore u Siriji i susjednim državama koje velikodušno prihvaćaju sve koji bježe od rata. Međunarodnu zajednicu molim da, uz traženje dogovornog rješenja sukoba, potiče humanitarnu pomoć za sirijske izbjeglice i raseljene osobe, da joj na prvom mjestu bude dobro osobe i zaštita njezina dostojanstva, kazao je Sveti Otac.
Djelo katoličkih karitativnih agencija za Svetu Stolicu vrlo je znakovito jer nadilazi etnička i vjerska pripadništva i tako izravnije pridonosi pomirbi i izgradnji otvorenoga društva, kazao je Papa, a potom se osvrnuo na kršćanske zajednice u Siriji i na cijelom Srednjem istoku.

Crkva podupire svoje članove koji su danas u posebnim teškoćama. Golema je njihova zadaća da održe kršćanstvo u regiji gdje je nastalo. A naša je obveza poticati ustrajnost toga svjedočenja. Sudjelovanje svekolike kršćanske zajednice u tom velikom djelu potpore i pomoći neizbježan je imperativ sadašnjega trenutka, zaključio je Sveti Otac.

(ika/bitno.net)