Toliko puta – primijetio je Sveti Otac – učitelji zakona traže znakove, a Isus im odgovara kako ne znaju „vidjeti znakove vremena“ i stoga su „tražili izvanredni znak.“ Pitajući se o tome zašto nisu shvaćali znakove vremena, Papa kaže: „Prije svega, jer su bili zatvoreni u svoj sustav; imali su odličan sustav zakona, remek-djelo. Svi su Židovi znali što se može činiti, a što ne, čak i kamo se smije ići. Sve je bilo sustavno ustrojeno. I oni su se u tome osjećali sigurnima“ – kazao je Papa, dodavši:

Za njih je ono što je Isus činio bilo neobično. To im se „nije sviđalo, bilo je opasno, u opasnosti je bio nauk zakona koji su oni, teolozi, razrađivali kroz stoljeća.“ To su napravili iz ljubavi i vjernosti prema Bogu, ali su prema njemu bili zatvoreni. „Zaboravili su kako je Bog – Bog zakona, ali je i Bog iznenađenja. Ne može se zanijekati; nikada se ne kaže kako je ono što je bio rekao, krivo – ali nas uvijek iznenađuje – pojasnio je papa Franjo.

„Nadalje su zaboravili kako su oni bili narod u hodu“ – nastavio je Papa – „A kada se hodi, uvijek se pronalaze nove stvari, koje se do tada nije poznavalo“, a „život je hod prema punini Isusa Krista i njegova drugoga dolaska.“ Oni pak, zakonoznanci, nisu shvatili da je zakon koji su čuvali i ljubili, bio odgoj [na putu] prema Isusu Kristu.“ Budući da ih zakon nije nosio prema Isusu, bio je mrtav i zbog toga ih Isus opominje da su zatvoreni; da nisu sposobni prepoznati znakove vremena i da nisu otvoreni Bogu koji nas iznenađuje.

„To bi nas trebalo potaknuti na promišljanje“ – smatra Papa – „jesam li ja navezan na svoje stvari, na svoje naume; jesam li zatvoren? Ili sam otvoren prema Bogu iznenađenja? Jesam li osoba koja se ne miče ili sam u pokretu, u hodu? Vjerujem li u Isusa Krista – u Isusa, koji je umro, uskrsnuo i ispunio povijest – vjerujem li kako put vodi prema sazrijevanju, prema očitovanju slave Gospodnje? Jesam li sposoban shvatiti znakove vremena i biti vjeran glasu Gospodnjem koji se u njima očituje?“

„Danas si možemo postaviti ova pitanja“ – kazao je Sveti Otac – „i zaiskati od Gospodina srce koje voli zakon, jer on je od Gospodina, ali koje voli i iznenađenja Božja i koje zna kako taj sveti zakon nije cilj sam sebi.“ Taj hod je priprema koja nas vodi konačnom susretu s Isusom Kristom – zaključio je na kraju papa Franjo.

RV | Bitno.net