U središtu je Papine propovijedi bilo Evanđelje iz jučerašnje liturgije u kojemu se govori o ozdravljenju uzetoga. Isus najprije kaže: „Hrabro, sinko, otpuštaju ti se grijesi!“ Možda je ta osoba bila pomalo zbunjena tim Isusovim riječima, – primijetio je Sveti Otac – jer je htjela ozdraviti u tijelu. Međutim, nakon kritike pismoznanaca koji su ga među sobom optuživali za huljenje, jer samo Bog može praštati grijehe, Isus ga ozdravlja i tjelesno. Zapravo su ozdravljenja, naučavanje, snažne riječi protiv licemjerstva, bili samo znak nečega većeg što je Isus činio, odnosno opraštanja grijehâ – objasnio je papa Franjo te dodao – u Isusu se svijet pomiruje s Bogom, i to je najveće čudo.

To je pomirenje ponovno stvaranje svijeta; to je najveće Isusovo poslanje – rekao je Sveti Otac. Otkupljenje svih nas grješnika. A Isus to ne čini riječima, gestama, hodajući putom. Ne! On to čini svojim tijelom! Upravo On, Bog, postaje jedan od nas, čovjek, kako bi nas, grješnike, ozdravio iznutra – istaknuo je Papa.

[facebook]Želiš li još ovakvih vijesti, klikni Like![/facebook]

Isus nas oslobađa grijeha postajući On sâm „grijeh“, preuzimajući na sebe sav grijeh, a to je – prema Papinim riječima – novo stvaranje. Isus silazi iz slave i ponižava se sve do smrti na Križu, sve do vapaja: „Oče, zašto si me ostavio!“. To je njegova slava, i to je naše spasenje. To je najveće čudo; a što Isus njime čini? – upitao je Sveti Otac. Čini nas djecom, sa slobodom djece. Upravo zbog toga što je Isus učinio, možemo reći: ‘Oče’. U suprotnom, nikada ne bismo mogli reći to ‘Oče!’.
To je veliko Isusovo čudo. Nas, robove grijeha, sve nas je oslobodio, ozdravio upravo u dubini našega života – objasnio je Papa te napomenuo da će nam dobro činiti ako mislimo na to, ako mislimo da je tako lijepo biti dijete; tako je lijepa sloboda djece, jer dijete je doma, a Isus nam je otvorio vrata doma…. Mi smo sada doma! – istaknuo je Sveti Otac.

Napomenuvši na kraju da se stoga razumije kada Isus kaže: „Hrabro, sinko, otpuštaju ti se grijesi!“, Papa je istaknuo da je to temelj naše hrabrosti. Slobodan sam, dijete sam… Otac me voli, i ja volim Oca! Molimo Gospodina milost da dobro shvatimo to Njegovo djelo, to što je Bog učinio u Njemu: Bog je sa sobom pomirio svijet u Kristu, povjeravajući nama riječ pomirenja i milost da tu riječ pomirenja snažno, i u slobodi djece, dalje širimo. Spašeni smo u Isusu Kristu! I nitko nam ne može oteti taj identitet. Zovem se ‘dijete Božje’! Koje li lijepe osobne iskaznice!, s oznakom temeljnoga stanja: slobodan! – istaknuo je na kraju papa Franjo.

(rv/bitno.net)