U ovo uskrsno vrijeme Bog nam putem Evanđelja nastavlja davati upute za novi dosljedni način života u zajednici Uskrslog, pozivajući nas da ostanemo u njegovoj ljubavi kako ne bismo izgubili put njegovog žara i odvažnosti, a to nije nipošto jednostavno, jer smo izloženi sebičnosti i grijehu, rekao je papa Franjo u nedjeljnom nagovoru uz molitvu Kraljice neba 6. svibnja mnoštvu hodočasnika okupljenih na Trgu sv. Petra, osvrćući se na odlomak Ivanova Evanđelja, u kojem Isus poziva učenike da ostanu u Njegovoj ljubavi.

Vjernike je pozvao da se mole za pučanstvo Srednjoafričke Republike, gdje je prošlih dana došlo do teških nasilja s velikim brojem mrtvih i ranjenih, među kojima je ubijen i jedan svećenik. Molio je Gospodina da zagovorom Blažene Djevice Marije pomogne svima reći “ne” nasilju i osveti kako bi se zajednički izgradilo mir u toj zemlji, gdje je Papa otvorio jubilarna slavlja milosrđa.

Potrebno je prije svega shvatiti da Kristova ljubav nije površni osjećaj, već temeljno stajalište srca koje se očituje u življenju prema Njegovoj volji, primijetio je papa Franjo i objasnio kako se ta ljubav ostvaruje u svakidašnjem životu, u ponašanju i djelovanju. Inače postaje iluzorna. Ljubeći bližnjega kao što nas Isus ljubi ne samo riječima, već i djelima znači ljubiti čovjeka kojega susrećemo na životnom putu s njegovom poviješću, što nas potiče da napustimo vlastite interese i sigurnosti.

Bližnji očekuje da ga saslušamo te da zajedno s njime prođemo dio puta, rekao je Papa i objasnio da je bližnji svatko tko proživljava teško stanje u obitelji, zajednici, na radnom mjestu, u školi i u društvu. Ako ostajemo ujedinjeni s Isusom, njegova ljubav dostiže preko nas i druge i pomaže im da osjete njegovo prijateljstvo.

Ta ljubav prema drugima ne može biti samo u izvanrednim trenucima, već mora biti ustrajna, rekao je Papa i istaknuo da smo pozvani pomoći starijim osobama, jer su oni dragocjeno blago, pa i onda kada predstavljaju gospodarske probleme i neugodnosti. Isto tako moramo posjećivati bolesnike i onda kada se nalaze u posljednjem stadiju.

Papa je podsjetio kako u okviru te ljubavi treba uvijek prihvatiti i još nerođenu djecu, jer “život treba uvijek štititi i ljubiti od začeća do prirodne smrti”. Da bi mogli sve to obavljati potrebno je imati široko Isusovo srce, što ćemo postići pristupajući nedjeljom euharistiji.

On će voditi naš život širokogrudnim ponašanjem, rekao je papa Franjo i molio Gospu da nam pomogne ostati u Isusovoj ljubavi i gajiti ljubav prema svima, posebno prema najpotrebitijima kako bismo mogli u potpunosti odgovoriti našem kršćanskom pozivu kao što je to činila polovicom 19. st. poduzetna evanđeoska svjedokinja i odgojiteljica napuštene mladeži Chiara Fey, koja je u subotu u Aachenu proglašena blaženom.

IKA | Bitno.net