Poglavar Katoličke Crkve, Sveti Otac Franjo, mogao bi iduće godine posjetiti Estoniju, baltičku zemlju s najmanjim brojem katolika u cijeloj Europi.

Tu vijest tamošnjim je katoličkim vjernicima tijekom nedjeljne mise priopćio biskup Philippe Jourdan.

Kako prenosi estonski portal ERR News, informaciju je potvrdila i glasnogovornica Katoličke Crkve u Estoniji, Marge Paas.

“Apostolski nuncij je, tijekom nedavnog posjeta Estoniji, poručio kako je 99% sigurno da će Sveti Otac posjetiti Estoniju u rujnu 2018.”, rekla je Paas.

Radi se o nadbiskupu Pedru Lópezu Quintani, koji vrši dužnost nuncija za baltičke zemlje. Nadbiskup Quintana nedavno je boravio u Rimu gdje se susreo s papom Franjom koji mu je potvrdio planove o apostolskom pohodu.

Estonski biskup Jourdan potvrdio je kako planovi za Papin posjet Estoniji postoje već nekoliko godina, izjavivši: “Ovo je san koji smo godinama sanjali.”

Nije poznato hoće li se posjet Svetog Oca odviti u sklopu šireg apostolskog putovanja drugim zemljama, niti uključuje li on susjedne zemlje, Litvu i Latviju, kao što je to 1993. napravio sveti Ivan Pavao II.

Estonija je jedna od najireligioznijih država na zemaljskoj kugli.

Prema službenom popisu stanovništva iz 2011., čak 54% ispitanih izjavilo je kako ne pripada niti jednoj religiji. Također u istraživanju koje je 2010. objavio Eurobarometar, samo je 18% tamošnjeg stanovništva izjavilo kako “vjeruje da postoji Bog” dok je svaka druga osoba iskazala vjerovanje u “duha ili životnu silu”.

Procjenjuje se kako trenutačno u Estoniji živi manje od šest tisuća katolika, što je stavlja na prvo mjesto europskih zemalja s najmanjim brojem katolika.

Tino Krvavica | Bitno.net