Među njima je 37-godišnji Splićanin Juraj Bašković, koji je najprije završio u Splitu fakultet elektrotehnike, a potom u Rimu filozofsko-teološki studij. “Radost Evanđelja koja nam otvara susret s Bogom i braćom ne može čekati našu tromost i lijenost. Ona nas ne dodiruje ako je udobno promatramo s prozora, opravdavajući se da čekamo bolja vremena i ne ostvaruje se za nas ako ne preuzimamo danas rizik izbora”, stoji u poruci Pape Franje.

Novozaređenim svećenicima Papa je preporučio da se ne umore biti milosrdni, da se sjete da su i sami grešnici te da nastoje ugađati samo Bogu. Preporučio im je da gledaju uvijek na dobrog pastira, koji nije došao da mu se služi, već da služi. Svećenik mora nastaviti Kristovo poslanje. Stoga je potrebno živjeti ono što se naučava, nastojeći se više sviđati Bogu, nego ljudima. Isus je vrhovni svećenik Novog zavjeta i u Njemu čitav Božji puk sastavni je dio svećeništva. On je međutim izabrao nekolicinu, kako bi javno obavljali u njegovo ime u Crkvi svećeničku službu za sve ljude i tako nastavili poslanje učitelja, svećenika i pastira, objasnio je Papa, pozvavši nove svećenike da svima nude Božju riječ, koju su sami primili s radošću. Čitajte, meditirajte riječi Božje kako bi vjerovali u ono što čitate, naučavali ono što ste shvatili vjerom i živjeli ono što naučavate, preporučio je Papa novozaređenim svećenicima, a nazočne roditelje, rodbinu i prijatelje pozvao da se mole za njih kako bi slušali, razlučivali i živjeli Gospodinov poziv.

Juraj Bašković rođen je 22. rujna 1980. u Splitu. Završio je Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, a zatim i Filozofsko-teološki studij u Rimu (misijsko sjemenište „Redemptoris Mater“). Drugo je od osmero djece Luke i Darinke Bašković. Župljanin je župe sv. Josipa na Mertojaku u Splitu.

IKA | Bitno.net