DOBRI PASTIR

Papa Franjo zaredio nove svećenike i poručio: Svećenik koji je studirao teologiju, a nije naučio nositi Kristov križ, ne služi ničemu

“Neka vaše homilije ne budu intelektualne i elaborirane – rekao je – govorite jednostavno, govorite srcima. I takva predika bit će istinska hrana”.

Foto: Shutterstock.com

Sveti Otac jučer je u bazilici sv. Petra zaredio deset novih prezbitera. Služeći se uglavnom predviđenim obrascem obredne propovijedi koja se izgovara prigodom svećeničkog ređenja, papa Franjo je između ostaloga ređenicima posvijestio u kakvu službu pristupaju te ih potaknuo da istinski i posvećeno žive svoje svećeništvo.

Sveti Otac ređenike je nazvao braćom, a tako im se i obraćao, kao otac i brat. Objasnio je okupljenima kako je Gospodin Isus, između svih članova svojega naroda, izabrao ove – no nije ih izabrao da idu za karijerom nego kako bi vršili službu na koju su pozvani, odnosno da u Kristovo ime u Crkvi javno obavljaju svećeničku službu na dobro svih ljudi te tako nastave Kristovo osobno poslanje učitelja, svećenika i pastira.

Papa je ređenike potaknuo da poučavajući narod govore jednostavno kao što je govorio Gospodin. «Neka vaše homilije ne budu intelektualne i elaborirane – rekao je – govorite jednostavno, govorite srcima. I takva predika bit će istinska hrana. Isto tako neka bude na radost vjernicima i miris vašeg života jer riječ bez životnog primjera ničemu ne služi: bolje se povući. Dvostruki život je ružna bolest u Crkvi – kazao je papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastojeći ređenicima posvijestiti njihovu zadaću, potaknuo ih je da imitiraju ono što slave, sudjelujući na otajstvu smrti i uskrsnuća Gospodinova te da u svoje udove prime Kristovu smrt, a s Njime koračaju u novosti života. «Svećenik koji je mnogo studirao teologiju i postigao jednu, dvije ili tri diplome, a nije naučio nositi Kristov križ, ne služi ničemu. Bit će dobar akademik, dobar profesor, ali ne i dobar svećenik» – kazao je papa Franjo.

Papa je svećeničke kandidate upravo zamolio da vršeći službu Sakramenta pomirenja budu milosrdni. «Nemojte tovariti na ramena vjernika terete koji ne mogu nositi niti ih možete nositi vi. Isus je ukorio takve doktore i nazvao ih licemjerima» – rekao je Sveti Otac.

«Sakramentom pomazanja, svetim uljem, donosite olakšanje bolesnima. Jedan od zadataka – možda dosadnih pa i bolnih je – ići i tražiti bolesnike. Vi činite tako… Da, dobro je da idu vjernici laici, đakoni, ali tako u bolesnima ne dodirujete meso trpećega Krista – što vas posvećuje i približuje Kristu – kazao je Sveti Otac.

Svjesni da ste izabrani među ljudima i postavljeni za njihovo dobro, da se bavite Božjim stvarima, vi vršite u radosti i iskrenoj ljubavi Kristovo svećeničko djelo: «budite radosni, nikada tužni» – kazao je papa Franjo – «s radošću služenja Kristu – makar usred patnji, nerazumijevanja i vlastitih grijeha. Imajte uvijek u vidu primjer Dobroga Pastira koji nije došao da mu služe nego da služi. Molim vas» – kazao je Papa ozbiljno – «ne budite ‘gospoda’, ne budite ‘državni klerici’ nego pastiri, pastiri naroda Božjega – kazao je na koncu propovijedi papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net


Objavljeno: 8. svibnja 2017.

Možda vam se svidi