Papa Franjo – Jorge (Juraj) Mario Bergoglio u povodu svog imendana – spomendan sv. Jurja, petak 23. travnja, osigurao je za 600 rimskih siromaha i beskućnika drugu dozu cjepiva protiv koronavirusne bolesti.

O Papinoj inicijativi izvijestio je apostolski milostinjar kardinal Konrad Krajewski. Poručio je da će „na Papin imendan siromasi ponovno biti u središtu pažnje Svetoga Oca“.

„Kao i proteklih godina Franjo je odlučio darovati umjesto primati, na čisti evanđeoski način“, istaknuo je kardinal. Prošle godine Papa je darovao respiratore Rumunjskoj, a prijašnjih imendana darovao je 6 tisuća krunica mladima u Milanu i čokoladno jaje od 20 kilograma potrebitima koji se hrane u Caritasovoj pučkoj kuhinji na Terminiju u Rimu.

Šestotinjak osoba koje su u Vatikanu prethodno cijepljene prvom dozom, vratit će se u predvorje Dvorane Pavla VI. i biti cijepljene cjepivom proizvođača Pfizer-BioNTech.

Cijepljenje osoba starijih od 60 godina s ozbiljnim zdravstvenim problemima i poteškoćama u pristupu uslugama talijanskoga zdravstvenog sustava, u Vatikanu je započelo krajem siječnja. Kampanja je nastavljena u Velikom tjednu cijepljenjem štićenika sestara sv. Majke Terezije uz asistenciju zajednice sv. Egidija i udruge „Medicina Solidale“ koja upravlja ambulantom „Madre di Misericordia“ u kolonadama na Trgu sv. Petra. Tako je u Vatikanu prvu dozu cjepiva primilo 1400 potrebitih.

Kampanja je pokrenuta nakon poziva pape Franje da nitko ne bude isključen. Da bi se omogućilo besplatno cijepljenje za što više beskućnika i potrebitih, Apostolska milostinjarnica omogućila je prikupljanje donacija preko svoje mrežne stranice. Zahvaljujući toj kampanji, apostolskom nunciju u Siriji kardinalu Mariju Zenariju poslano je 100 tisuća eura za nabavu cjepiva.

Zamjenik tajnika Papinskoga vijeća za cjeloviti ljudski razvoj i član uprave Vatikanskog povjerenstva za Covid-19 vlč. Augusto Zampini izrazio je nadu da će se prikupiti još donacija koje će se proslijediti i na druga mjesta radi ubrzavanja cijepljenja. To je jedan od tri prioriteta Povjerenstva: zdravlje za sve, hrana za sve i posao za sve, objavio je Vatican News.