Papa Franjo danas popodne podvrgnut je zakazanoj operaciji na debelom crijevu, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice. Operacija je izvršena u poliklinici Agostino Gemelli u Rimu, a zahvat je izveo prof. Sergio Alfieri. Razlog operacije je simptomatska divertikularna stenoza debelog crijeva, pojasnio je u priopćenju ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Kako neslužbeno prenose talijanski mediji, papa Franjo osjeća se dobro nakon operativnog zahvata, a trenutno je smješten na desetom katu bolnice. U bolnici će ostati najmanje 48 sati, a kako prenosi Ansa, moguće je da će ga liječnici zadržati pet dana.

Jedina Papina predviđena obveza u srpnju, osim nedjeljnog Angelusa, jest sveta misa 25. srpnja na Prvi svjetski dan baka i djedova i starijih osoba koji je ustanovio upravo papa Franjo, stoga je razumljivo kako je operacija zakazana upravo u mjesecu rezerviranom za papin ljetni odmor.

Uoči operacije, brojni državnici i javne osobe među kojima je i talijanski predsjednik Mattarella, uputili su svoje želje za što bržim oporavkom Svetog Oca.

Tiskovni ured Svete Stolice najavio je kako će nakon operacije bit će objavljen medicinski bilten.