Papa Franjo održao je sinoć molitvu Večernje i susret sa osobama posvećenog života, a potom se obratio mladima ispred Kulturnog centra p. Felix Varela, prenosi Radio Vatikan.

Papa Franjo, u sinoćnjem spontanom nagovoru u havanskoj katedrali, potaknuo je kubanske svećenike, redovnike, redovnice i sjemeništarce da budu „siromašna Crkva“ i da se „nikad ne umore iskazivati milosrđe“. Također, istaknuo je da siromaštvo, služenje posljednjima i sposobnost praštanja, iz života Bogu posvećenih osoba, nikada ne trebaju izostati.

„Siromaštvo nije ugodna riječ; ona ‘ide protiv struje’. Svjetovni je duh ne razumije, ne želi; skriva ju, ali ne iz skromnosti, već iz prezira. Zbog toga Duh svijeta ne voli put Sina Božjega koji se snizio, učinio siromašnim, ponizio se da bi bio jedan od nas“ istaknuo je Papa. Upozorio je zatim na iskušenje i opasnost svjetskoga bogatstva, objašnjavajući da ono zapravo (čovjeka) osiromašuje: „oduzima ono najbolje što imamo, a ostavlja nas siromasima. Istinsko je bogatstvo naprotiv ono duhovno. Biti bogat znači imati povjerenja u Boga“.

Osobe posvećenoga života Papa je potaknuo da „siromaštvo ljube poput majke“ te ih pozvao da ispitaju savjest: Kako je moj duh siromaštva? Kako je moja unutarnja nenavezanost? Podsjetio je zatim na riječi sv. Ignacija Loyolskog, utemeljitelja Družbe Isusove: Siromaštvo je bedem i majka redovništva. Majka, zato što povjerenje stavlja u Boga, a bedem zato što ga štiti od svih svjetovnih utjecaja.

Napomenuo je, da je znati upravljati dobrima, naša obveza, zato što su ona Božji dar. Ali kad obuzmu srce i počnu upravljati našim životom, onda se gubimo.

Papa je Franjo zahvalio osobama posvećenoga života što se skrbe za one koje je svijet odbacio i prezreo. Svećenike je pozvao da u ispovjedaonici ne prekoravaju ili kažnjavaju, već da iskazuju Božje milosrđe i da se ne umore opraštati.

Papa mladima: ‘jeste li spremni dati život?’

Nakon završetka molitve Večernje Papa se susreo s mladima. Odgovarajući jednoj mladoj osobi, koja je rekla da sanja bolju Kubu, Sveti je Otac istaknuo da su mladi koji ne znaju sanjati zatvoreni u sebe. Pozvao je mlade da sanjaju velike stvari, dajući najbolje od sebe kako bi izgradili bolji svijet.

Na pitanje kako naučiti raditi s osobama koje imaju drukčija mišljenje i stavove, primijetio je da smo ponekad zatvoreni u vlastiti mali svijet, u vlastite ideološke ili vjerske klike. Prema Papinim riječima, kada vjera postane klika, onda gubi svoj najbolji dio – klanjanje Bogu i vjerovanje u Boga. „Kad ja imam svoju ideologiju, a vi svoju, onda se zatvaram u tu ideološku kliku“ upozorio je Papa.

Papa je također upitao: „Ako drukčije razmišljamo, zašto ne bismo razgovarali? Zašto bismo gledali samo na ono što nas razdvaja, a ne bismo vidjeli ono što nam je zajedničko? Valja raditi zajedno za opće dobro. To se zove društveno prijateljstvo, dok naprotiv, društveno neprijateljstvo uništava“ Kad postoje podjele, onda nastupa smrt, i to smrt duše jer se uništava sposobnost zajedništva; uništava se društveno prijateljstvo. „Danas od vas tražim da budete u stanju izgrađivati društveno prijateljstvo“ rekao je Sveti Otac.

Pritom je istaknuo da nada nije puki optimizam, već uključuje spremnost patiti kako bi se nešto ostvarilo. Naglasio je da je nada plodna i životvorna i upitao: „Jeste li spremni dati život ili ćete biti duhovno sterilni mladići i djevojke, nesposobni stvoriti život za druge“?

Na kraju je papa podigao glas protiv onih koji zatiru nadu, navevši zanemarivanje mladih i njihovog zaposlenja, ubijanje nerođene djece i starijih osobama. Upozorio je na skrivenu eutanaziju, napomenuvši da kultura odbacivanja razara nadu. No put nade nije lagan i njime se ne može ići sam. Stoga je na koncu podsjetio na afričku izreku: „Ako želiš ići brzo, idi sam, ali ako želiš ići daleko, idi u društvu“.

Radio Vatikan | Bitno.net