Papa Franjo ponovno poziva na okončanje rata i uklanjanje uzroka konflikta te iznova potvrđuje kako je nemoralno korištenje, pa čak i posjedovanje, nuklearnoga oružja u poruci pročitanoj na prvome sastanku država stranaka Ugovora o zabrani nuklearnog oružja.

Sve je više pravovremena „hrabra vizija“ Ugovora o zabrani nuklearnoga oružja, napominje papa Franjo u svojoj poruci koju je pročitao tajnik za odnose s državama mons. Paul Richard Gallagher na prvom sastanku država stranaka Ugovora o zabrani nuklearnog oružja. Ugovor, koji ima za cilj postizanje i održavanje svijeta bez nuklearnog oružja, stupio je na snagu u siječnju 2021. godine. Do danas je 65 država ratificiralo ili pristupilo Ugovoru, iako to nije učinila nijedna država koja posjeduje takvo oružje.

Dok se govor o razoružanju može mnogima činiti paradoksalnim, potrebno je držati svijest o opasnostima kratkovidnih pristupa nacionalnoj i međunarodnoj sigurnosti i riziku proliferacije, ističe Sveti Otac.

Papa stoga ponavlja apel da „umuknu oružja“ i da se uklone uzroci sukoba neumornim pribjegavanjem pregovorima. Naglašava da mir i sigurnost, kako bi bili pravedni i trajni, moraju biti univerzalni te da svi moramo biti odgovorni – kolektivno i pojedinačno – za dobrobit naše braće i sestara.

Sveta Stolice nema sumnje da je svijet bez nuklearnog oružja nužan i moguć, kaže papa Franjo, te osuđuje planove koji daju lažni osjećaj sigurnosti na temelju posjedovanja nuklearnog oružja i drugog oružja za masovno uništenje.

Posebno izražava sumnju u primjerenost nuklearnog odvraćanja kao odgovor na suvremene izazove, upozoravajući na opasnosti od nesreća koje uključuju takvo oružje. Kako navodi, „nuklearno je oružje skupa i opasna obaveza“.

Sveti Otac još jednom potvrđuje kako je korištenje nuklearnog oružja, kao i njegovo samo posjedovanje, nemoralno. Obrana ideje međusobnog odvraćanja neizbježno završava zatrovanjem odnosa među ljudima i ometanjem svakog mogućeg oblika pravog dijaloga, kaže.

Isto tako upozorava na opasnost korištenja nuklearnog oružja kao oblika ucjene koja bi trebala biti odbojna svim savjestima čovječanstva.

U tom pogledu, papa Franjo naglašava da proces razoružanja mora biti temeljit i potpun te doprijeti do samih duša ljudi. Stoga, napominje, važno je prepoznati globalnu i hitnu potrebu za odgovornošću, kako javnom tako i osobnom, što uključuje ispitivanje savjesti o tome kako pojedinci i nacije mogu opravdati korištenje ili posjedovanje nuklearnog oružja.

Papa Franjo zaključuje svoju poruku napomenom da su sporazumi o razoružanju, uključujući i Ugovor o zabrani nuklearnoga oružja više od obične pravne obveze. „To su također moralne obveze temeljene na povjerenju među državama i među njihovim predstavnicima, ukorijenjene u povjerenju koje građani polažu u svojim vladama, s etičkim posljedicama za sadašnje i buduće generacije čovječanstva“.

Papa Franjo naglašava da je pridržavanje i poštivanje međunarodnih sporazuma o razoružanju izvor snage, a ne slabosti, te ohrabruje slušatelje „da nastave svojim odabranim putem promicanja kulture života i mira utemeljene na dostojanstvu ljudske osobe i svijesti da smo svi braća i sestre”.

Na kraju, ističe da s njene strane, Katolička Crkva ostaje neopozivo predana promicanju mira među ljudima i nacijama i poticanju obrazovanja za mir u svim svojim institucijama.