Na završetku plenarnog zasjedanja Papinskog biblijskog povjerenstva Sveti je Otac primio u audijenciju sudionike skupa, na čelu s predsjednikom povjerenstva nadbiskupom Gerhardom Ludwigom Müllerom, koji je uime nazočnih pozdravio Papu. Odgovarajući na nadbiskupov pozdrav Papa je istaknuo važnost teme o kojoj se raspravljalo na skupu: Nadahnuće i istina u Svetom pismu. Riječ je o temi koja se odnosi na svakog vjernika, cijelu Crkvu, jer se život i poslanje Crkve temelji na Božjoj riječi, koja je duša teologije i nadahniteljica kršćanskoga života – ustvrdio je papa Franjo.

Govoreći o Svetom pismu i njegovu nadahnuću, Papa je rekao da je Sveto pismo pismeno svjedočanstvo Božje Objave. Riječ Božja prethodi Svetom pismu. Stoga u središtu naše vjere nije smo knjiga, nego povijest spasenja i naročito Osoba, Isus Krist, utjelovljena riječ Božja. Budući da obzor božanske riječi uključuje i nadilazi Sveto pismo, za ispravno shvaćanje Svetoga pisma potrebna je stalna nazočnost Duha Svetoga koji uvodi u cjelovitu istinu. Nužno je uključiti se u struju velike Predaje koja je po nadahnuću Duha Svetoga i pod vodstvom Učiteljstva, priznala kanonske spise kao Božji govor narodu i koja nad njima uvijek meditira i u njima otkrivati neiscrpna bogatstva – istaknuo je Papa dodajući:
To je potvrdio i II. vatikanski sabor u dogmatskoj konstituciji o Božanskoj objavi: Sve naime to što je u vezi s tumačenjem svetoga pisma podliježe konačnom sudu Crkve, koja obavlja božansko poslanje i službu čuvanja i tumačenja riječi Božje. Ta nas dogmatska konstitucija podsjeća na nerazdvojno jedinstvo između Svetoga pisma i Predaje, jer proizlaze iz istoga izvora. Doista, Sveto je pismo Božja riječ zapisana po nadahnuću Duha Svetoga, a Sveta predaja cjelovito prenosi riječ Božju koju su Krist Gospodin i Duh Sveti povjerili apostolima, i njihovim nasljednicima, da ju oni prosvijetljeni Duhom istine, svojim propovijedanjem vjerno čuvaju, tumače i šire. Crkva dakle svoju sigurnost o svim objavljenim stvarima ne crpi samo iz Svetoga pisma. Zato oboje valja primati i častiti jednakim čuvstvom pobožnosti i štovanja – kazao je papa Franjo dodajući:
Slijedom toga biblijske tekstove treba tumačiti sukladno s vjerom Crkve. Tumačenje Svetoga pisma ne može biti samo osobni znanstveni napor, nego se uvijek ima sučeljavati, uključivati i potvrđivati živom crkvenom predajom. To je glavno pravilo da se točno odredi ispravan i uzajamni odnos između tumačenja i crkvenoga učiteljstva – istaknuo je Papa.

Nadahnuti su tekstovi povjereni zajednici vjernika, Kristovoj Crkvi, da hrane vjeru i upravljaju karitativnim životom. Poštivanje te duboke naravi Svetoga pisma uvjet je valjanosti i učinkovitosti teorije o tumačenju biblijskih tekstova – ustvrdio je Papa Franjo dodajući da subjektivno tumačenje ne može shvatiti globalni smisao vjekovne Predaje cijeloga Božjega naroda, koji se ne može u vjeri prevariti (in credendo falli nequit) – ustvrdio je papa Franjo citirajući dogmatsku konstituciju o Crkvi II. vatikanskog sabora (Lumen Gentium). Naposljetku, Papa je potaknuo sudionike plenarne skupštine da po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju koja je bila poslušna i pokorna riječi Božjoj proučavaju Sveto Pismo kako bi mogli u cijelosti otkriti njegovo neiscrpivo bogatstvo ne samo umnim radom nego i molitvom i cijelim vjerničkim životom, te da njihov napor pridonese da svjetlo Svetoga pisma, naročito u Godini vjere, zasja u srcu vjernika – poželio je Papa a potom svima udijelio svoj apostolski blagoslov. (rv/bitno.net)