INTERVJU U AVIONU

Papa Franjo: Svaki put kada žena dođe raditi u Vatikan, stvari se poboljšaju

Sveti Otac istaknuo je kako Bog nije stvorio muškarcu "malog psa za zabavu", već da su muško i žensko stvoreni jednaki

Tino Krvavica
Foto: snimka zaslona

Foto: snimka zaslona

Tijekom povratka s četverodnevnog posjeta Bahreinu Sveti je Otac tradicionalno u avionu razgovarao s novinarima. Tom prilikom posebno se osvrnuo na (ne)jednakost žena u društvu.

Komentiravši situaciju u Iranu gdje se žene i mladi bore za veće slobode, Sveti je Otac poručio: “Moramo biti iskreni, borba za ženska prava i dalje će se odvijati jer su na nekim mjestima one jednake muškarcima dok na drugima nisu.”

“Čuo sam dva komentara o ženama. Jedan je da su one potrošni materijal (to je loše, uh) ili zaštićena vrsta. Ali jednakost između muškaraca i žena nije univerzalna i događaju se incidenti u kojima se žene tretira kako građanke drugog ili čak nižeg reda.”

“Moramo se nastaviti boriti protiv toga jer su žene dar”, dodao je Papa koji je također osudio praksu sakaćenja genitalija mladih djevojaka, nazvavši ju kriminalnom.

“Kako to da u današnjem svijetu ne možemo zaustaviti tu tragičnu praksu?” prenosi njegove riječi CNA.

Sveti Otac istaknuo je kako Bog nije stvorio muškarcu “malog psa za zabavu”, već da su muško i žensko stvoreni jednaki. Ukazao je pritom na riječi sv. Pavla o odnosu muškarca i žene koje se danas mogu činiti “staromodnima”, ali su u svoje vrijeme bile revolucionarne jer kažu da “muškarac mora brinuti o ženi kao o vlastitom mesu i sva ženska prava proizlaze iz te jednakosti”.

“Društvo koje nije sposobno dati ženi mjesto koje zaslužuje ne može ići naprijed.”

Papa Franjo dodao je kako žene i muškarci imaju drugačije načine rješavanja problema te da uvjetno rečeno “ženski” način “nije inferioran već komplementaran”.

“Svjedočio sam tome u Vatikanu: svaki put kada žena dođe raditi u Vatikan, stvari se poboljšaju.”

Ukazao je na imenovanja žene na mjesto viceguvernerke Države Grada Vatikana te nekoliko žena u Vijeće za ekonomiju. Posebno je pohvalio talijansko-američku ekonomisticu Marianu Mazzuccato, koja je nedavno primljena u članstvo Papinske akademije za život.

Njezino imenovanje je, doduše, izazvalo val kritika jer je Mazzuccato više puta istaknula svoju podršku praksi pobačaja.

“Ona je odlična ekonomistica iz Sjedinjenih Američkih Država, stavio sam je ondje kako bi unijela malo više ljudskosti”, poručio je Papa.

Sveti je Otac kao jedan od problema nejednakosti žena naveo kulturu “mačizma”.

“Ja dolazim iz naroda gdje je prisutan mačizam. Argentinci, mi smo maskulinisti. I to je loše, ali onda trčimo svojim majkama, onima koje rješavaju probleme. Mačizam ubija ljudskost.”

Osim problematike (ne)jednakosti žena, Sveti se Otac u razgovoru s novinarima osvrnuo i na zlostavljanja u Crkvi, krize i ratove u Libanonu i Ukrajini, odnose s drugim Crkvama i religijama te situaciju s Crkvom u Njemačkoj.

Objavljeno: 7. studenoga 2022.