Sveti Otac i pravoslavni metropolit Volokolamska Hilarion Alfeyev susreli su se u srijedu, 22. prosinca prije Papine opće audijencije.

U bratskome razgovoru raspravili su o pitanjima zajedničkoga interesa za koje su obje Crkve predane traženju konkretnih ljudskih i duhovnih odgovora, priopćio je Matteo Bruni, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Sveti Otac je isto tako zahvalio metropolitu Hilarionu na čestitci za 85. rođendan koji je uputio u ime patrijarha Kirila. Papa Franjo je sa svoje strane izrazio naklonost i bliskost Ruskoj pravoslavnoj crkvi i njezinu patrijarhu, koji je nedavno proslavio 75. rođendan te se sa zahvalnošću prisjetio bratskog razgovora koji su imali u Havani 2016. godine.

Nakon susreta su Papa i metropolit razmijenili darove. Metropolit Hilarion je papi Franji darovao ikonu Gospe od znaka, a Sveti Otac je darovao mozaik s prikazom Bogorodice “Synkatabasis Božja”, uz svezak papinskih dokumenata, kopije njegove poruke za Svjetski dan mira 2022. i Dokument o ljudskom bratstvu potpisan u Abu Dhabiju.

Papa Franjo se susreo s metropolitom Hilarionom nekoliko puta tijekom njegova pontifikata, počevši od 20. ožujka 2013., dan nakon njegova ustoličenja. Posljednji su susret imali u listopadu ove godine, u povodu 35. međunarodnog susreta za mir koji je u Rimu organizirala Zajednica Svetog Egidija na temu “Narodi braća, buduća zemlja. Religije i kulture u dijalogu” na kojem je prisustvovao pravoslavni metropolit.