Bogatstvo i brige ovoga svijeta guše riječ Božju – ustvrdio je papa Franjo u propovijedi na današnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta, suslavljenoj s kubanskim biskupom Arturom Gonzálezom, u nazočnosti djelatnika Vatikanskih muzeja.
Nitko ne može služiti dvojici gospodara, osvrćući se na tu rečenicu iz današnjeg evanđelja Papa je govorio o bogatstvu i svjetovnim brigama. Isus o tomu ima vrlo jasnu ideju: bogatstvo i svjetovne brige guše Božju riječ, to trnje guši sjeme bačeno u zemlju, o kojem se govori u prispodobi o sijaču – rekao je Papa.

Bogatstvo i ovozemaljske brige – ovdje nam je rečeno – guše Božju riječ i ometaju njezin rast. Tako riječ umire jer nije čuvana: ugušena je. U tom se slučaju služi bogatstvu i svjetovnim brigama, a ne Božjoj riječi. To ima vremenski smisao jer je prispodoba – Isusov govor u prispodobi – pomalo građena i na vremenu. Ne brinite se za sutra, o tomu što ćeš sutra raditi. Također je i prispodoba o sijaču govori o vremenu: sjetve, kiše, rasta. Što nam čine bogatstva i zabrinutosti? Jednostavno nas trgaju iz vremena – objasnio je papa Franjo.

Cijeli je naš život utemeljen na tri stupa: prošlost, sadašnjost i budućnost. Stup je prošlosti – kako je rekao – Gospodinov izbor. Svatko od nas može reći: Bog me odabrao, Bog me ljubi, pozvao me, a krštenjem mi pokazao put, kršćanski put. Budućnost se odnosi na hod prema obećanju, Bog nam je dao obećanje. Sadašnjost je pak naš odgovor dobrom Bogu koji me odabrao – kazao je Papa ističući: daje obećanje, nudi mi savez s sobom. To su dakle tri stupa: izbor, savez i obećanje.

To su tri stupa cijele povijesti spasenja. Kada naše srce ulazi u to što nam Isus tumači, odbacuje vrijeme: prošlost, budućnost i gubi se u sadašnjosti. Tko je privržen dobrima, ne zanima ga ni prošlost ni budućnost, ima sve u sadašnjosti. Bogatstvo je idol. Ne treba mi prošlost, ni obećanje ni odabir: ništa. Tko se brine o tomu što se može dogoditi, prekida svoj odnos s budućnošću – ma može li tako ići? – budućnost je dakle upitna, ne usmjerava te prema obećanju, ostaje nejasna, usamljena – istaknuo je papa Franjo

Stoga nam Isus veli: ili kraljevstvo Božje ili bogatstvo i brige ovoga svijeta. Po krštenju nas je iz ljubavi odabrao, imamo Oca koji nas je izveo na put. Tako je i budućnost radosna, jer hodimo prema obećanju. Bog je vjeran, ne vara, i mi smo dakle pozvani činiti sve što možemo, bez očajavanja, ne zaboravljajući da imamo Oca koji nas je odabrao. Bogatstvo i brige nas navode da zaboravimo svoju povijest, navode nas da živimo kao da nemamo Oca. A također i naša sadašnjost ne ide kao treba – primijetio je Sveti Otac.

Posljedica je bogatstva i svjetovnih briga zaboravljanje prošlosti, ne prihvaćanje sadašnjosti i izobličavanje budućnosti. Gospodin nam veli: Budite mirni! Tražite Božje kraljevstvo i njegovu pravednost, sve ostalo će vam se dati. Molimo od Gospodina milost da nas ne zbunjuju brige ni idoli bogatstva, te da se uvijek sjećamo da imamo Oca, koji nas je odabrao: da se sjećamo Božjega obećanja i da imamo hrabrosti prihvatiti sadašnjost. Tu milost prosimo od Gospodina – zaključio je papa Franjo. (rv/bitno.net)