Pohodivši rimsku župu svetih Elizabete i Zaharije u nedjelju 26. svibnja, papa Franjo istaknuo je Marijinu majčinsku blizinu. Shvatite Boga uz Gospinu pomoć, kako biste otkrili Njegovu ljubav – poruka je pape Franje koju je ostavio djeci i župljanima crkve Svetih Elizabete i Zaharije, smještene u sjevernom dijelu grada Rima, u predgrađu. Čim je stigao, papa je Franjo istaknuo da se stvarnost u cjelini bolje shvaća upravo iz rubnih dijelova, nego iz središta. U prigodi ovoga prvog pohoda jednoj župi u njegovoj, rimskoj nadbiskupiji, Sveti je Otac pozdravio obitelji, bolesne, i župne suradnike, a tijekom propovijedi je razgovarao s djecom. Šesnaestoro je njih od Pape primilo Prvu svetu Pričest.

Svima je, a posebno djeci, Sveti Otac istaknuo sigurnu tvrdnju: Gospa je majka, i kada smo u potrebi, uvijek brzo dolazi. Gospa nam daje sigurnost – rekao je Papa te podsjetio da je Gospa žurno hitila i Elizabeti kojoj je bila potrebna pomoć. Iako je bila trudna nije se brinula za svoje zdravlje, u nadi da će rođakinja imati prijateljice koje će joj pomoći. Osjetila je nešto i žurno otišla – kazao je Papa ističući da je išla pomoći, a ne hvaliti se time što je Božja Majka.

Potom je povjerio želju da se u Litanije kojima se obraćamo Mariji, doda izraz: Gospo, koja hitaš, moli za nas. Zar nije to lijepo? – upitao je Sveti Otac. (Spomenimo da se Gospa od brze pomoći posebno štuje u Slavonskom Brodu svakog 8. u mjesecu, s blagdanom 8. siječnja.) Jer, Ona uvijek žuri, ne zaboravlja svoju djecu – objasnio je Papa. I kada su njezina djeca u nevolji, kada trebaju pomoć te Ju zazivaju, Ona žurno odlazi. To nam daje sigurnost da imamo uza se Mamu, koja je uvijek kraj nas. Bolje se ide kroz život kad imamo u blizini majku – istaknuo je Sveti Otac.
Gospa nam pomaže odmah, ne želi da čekamo – rekao je Papa te objasnio što valja najprije tražiti od Marije. Gospa nam pomaže također dobro shvatiti Boga, Isusa, shvatiti Isusov život, Božji život, shvatiti što je Gospodin, kakav je On, i tko je Bog. Pomaže nam shvatiti što radi Otac, koji stvara; Sin, koji nas je spasio i koji nas vodi idući zajedno s nama; i Duh Sveti koji daje ljubav – rekao je papa Franjo, upravljajući svu svoju pozornost na djecu, i započinjući s njima razgovor.

Vas, djeco, pitam: Tko zna tko je Bog? Neka digne ruku tko zna – rekao je Papa ohrabrujući djecu i šaleći se s njima. Isus nas je spasio, ali i ide s nama kroz život. I daje nam snagu za hod. Je li tako? Podupire nas u teškoćama, a i u zadaćama, u školi – istaknuo je Sveti Otac te upitavši djecu znadu li kako nam Isus daje snagu, objasnio da On dolazi k nama, i to u Pričesti, u Kruhu koji je na oltaru, a koji je Isusovo Tijelo. Tako Isus dolazi u naše srce.

Bog koji daje život; Sin koji spašava; Duh Sveti koji daje ljubav. U samo nekoliko riječi papa je Franjo objasnio što je kršćanski život: razgovarati s Ocem, razgovarati sa Sinom, razgovarati s Duhom Svetim. Mislimo tako na Boga, i molimo Gospu, našu Majku koja uvijek hita, da nam pomogne, da nas nauči dobro shvatiti kakav je Bog: kakav je Otac, kakav je Sin i kakav je Duh Sveti – potaknuo je Sveti Otac.

Božja je nježnost prošla rukama pape Franje kojega su nakon Svete Mise okružila djeca, te je sagnute glave primio njihov blagoslov koji su mu željela dati kroz pjesmu na latinskom jeziku: „Neka te Gospodin blagoslovi i čuva“.

Na kraju, prije ulaska u helikopter, Sveti je Otac, zahvaljujući na gostoljubivosti, izrazio zadovoljstvo živahnošću župe, – kako je rekao – tako lijepe, s puno djece. To je blagoslov. Idite i dalje naprijed, pomažite župniku u njegovu radu, i molite za mene. Ne zaboravite, molite za mene! – rekao je Sveti Otac. (rv/bitno.net)