Pandemija iz čovječanstva izvlači ono najbolje u individualnom smislu, ali se s njom na institucionalnoj i međuvladinoj razini valja suočiti solidarno, a ne izolirano – istaknuo je papa Franjo u govoru novim veleposlanicima.

Isto tako, uputio je apel u vezi s cjepivima koja su prije nešto više od godinu dana, kada se obraćao tadašnjim novim veleposlanicima, bila prvi znak nade. U to vrijeme mnogi su vjerovali da njihov dolazak naviješta brzi kraj pandemije. Iako je od tada postignut veliki napredak, godinu dana poslije vidimo da koronavirusna bolest još uvijek uzrokuje bol i patnju, a da ne govorimo o izgubljenim životima – istaknuo je Papa. Važno je da međunarodna zajednica uloži veće napore u suradnji kako bi svi ljudi imali pristup cjepivima. To nije pitanje prikladnosti ili uljudnosti, nego pitanje pravednosti – dodao je.

Sveti Otac je, osim toga, istaknuo potrebu rješavanja zdravstvene krize iz globalne perspektive. Kao što sam mogao primijetiti na početku pandemije, hitno je potrebno da učimo iz tog iskustva, te da otvorimo oči da bismo vidjeli ono najvažnije: da smo „jedni s drugima“ – objasnio je.

Iskreno se nadam da će kroz to iskustvo međunarodna zajednica doći do veće svijesti o činjenici da smo samo jedna ljudska obitelj; svatko je od nas odgovoran za vlastitu braću i sestre, bez iznimke. To je istina koja bi nas trebala potaknuti da se, osim s aktualnom zdravstvenom krizom, suočimo sa svim problemima koji muče čovječanstvo i naš zajednički dom – siromaštvo, iseljavanje, terorizam, klimatske promjene, da spomenem samo neke – i to valja činiti na solidaran i ne na izoliran način – rekao je Papa.

Pandemiju su obilježila djela velikodušnosti, služenja i požrtvovnosti pojedinaca i zajednica, ali je jednako važno učiniti više na institucionalnoj razini – primijetio je Sveti Otac. U tom smislu, Sveta Stolica cijeni važnu ulogu koju imate, kako pokazuje i sama njezina diplomatska prisutnost i njezino uključivanje u međunarodnu zajednicu. Svijet treba iz pandemije naučiti potrebu za njegovanjem odnosa i olakšavanjem uzajamnoga razumijevanja s ljudima različitih kultura i podrijetla, kako bi zajedno radili na izgradnji pravednijega svijeta. Glavno sredstvo koje vam je na raspolaganju za obavljanje te zadaće jest dijalog – istaknuo je papa Franjo.