Je li moja vjera radosna ili je plitka? – Papino je pitanje koje je postavio vjernicima za vrijeme današnjeg podnevnog nagovora na Trgu svetog Petra. U središtu Papina razmišljanja bila je upravo današnja svetkovina. Rođenje Ivana Krstitelja je događaj koji rasvjetljuje život njegovih roditelja Elizabete i Zaharije te uvlači njegovu rodbinu i susjede u radost i čuđenje – kazao je Papa i dodao – Ti su stari roditelji sanjali o ovom danu i pripremali se za njega, ali ga više nisu očekivali: osjećali su se isključenima, poniženima, razočaranima jer nisu imali djece.

Suočen s navještajem da će mu se roditi sin, Zaharija nije povjerovao jer to prirodni zakoni nisu dopuštali. Sveti je Otac napomenuo da ga je Gospodin stoga učinio nijemim do trenutka rođenja. Bog, naime, ne ovisi o našoj logici i našim ograničenim ljudskim sposobnostima. Suočeni s Božjim otajstvom, trebamo naučiti pouzdavati se i šutjeti te u poniznosti i tišini promatrati njegovo djelo koje se očituje u povijesti i mnogo puta nadilazi našu moć predočavanja – rekao je Papa.

Sad je njihova radost golema – kazao je papa Franjo. Današnji evanđeoski odlomak donosi rođenje Ivana Krstitelja i usredotočuje se na trenutak davanja imena djetetu. Elizabeta izabire ime koje je strano obiteljskoj tradiciji. Sveti je Otac objasnio da će Ivan, besplatni i neočekivani dar, postati svjedok i navjestitelj Božje milosti za siromašne koji s poniznom vjerom iščekuju Njegovo spasenje.

Papa je napomenuo da je čitav događaj rođenja Ivana Krstitelja obilježen radosnim čuđenjem, iznenađenošću i zahvalnošću. Vjerni narod prepoznaje da se dogodilo nešto veliko. Sveti je Otac kazao kako je vjerni Božji narod u stanju živjeti vjeru radosno, s osjećajem čuđenja, iznenađenosti i zahvalnosti. Imajući taj događaj pred očima, potaknuo je da učinimo ispit savjesti te se zapitamo: Kakva je moja vjera? Je li radosna ili „plitka“ i uvijek ista? Je li otvorena Božjim iznenađenjima? Ta naš Bog je Bog iznenađenja! Jesam li u duši „okusio“ taj osjećaj čuđenja koji daje Božja prisutnost, taj osjećaj zahvalnosti? – upitao je papa Franjo.

Neka nam Djevica Marija pomogne shvatiti da je u svakoj ljudskoj osobi otisak Boga, vrela života. Neka nam ona, Majka Božja i naša, pomogne postati sve više svjesnima da su roditelji suradnici Božji kad rađaju djecu – istaknuo je Sveti Otac i zaključio – To je uistinu uzvišeno poslanje koje od svake obitelji čini svetište života i svako rođenje djeteta budi radost, čuđenje i zahvalnost.

Luka Ilić – Radio Vatikan | Bitno.net