Danas, na blagdan svetoga Josipa radnika, papa Franjo je na misi u Domu svete Marte molio za sve radnike, da imaju dostojan posao i da mogu uživati u ljepoti odmora. Podsjećajući u propovijedi da čovjek svojim radom nastavlja Božje stvarateljsko djelo, istaknuo je da se još i danas gazi dostojanstvo brojnih osoba, te potaknuo na zauzimanje kako bi u svijetu rada bilo pravednosti

Danas, na blagdan svetoga Josipa i međunarodni dan radnikā, molimo za sve radnike; da se nijednoj osobi ne uskrati posao i da svi budu pravedno plaćeni te da mogu uživati u dostojanstvu rada i ljepoti odmora – rekao je Papa na početku mise u Domu svete Marte. U propovijedi se osvrnuo na odlomak iz Knjige postanka (Post 1,26 – 2,3) koji opisuje stvaranje čovjeka na sliku i priliku Božju. „I sedmoga dana Bog dovrši svoje djelo koje učini. I počinu u sedmi dan od svega djela koje učini“.

Bog je stvorio svijet, stvorio je čovjeka i dao mu poslanje: upravljati stvorenim, raditi. Riječ „djelo“ u Bibliji označava Božju aktivnost: ‘dovrši svoje djelo koje učini i počinu u sedmi dan od svega djela koje učini’, te preda tu aktivnost čovjeku kako bi surađivao s Njim – rekao je Papa te istaknuo – Ljudski je rad poziv primljen od Boga nakon što je stvorio svemir. Upravo rad čovjeka čini sličnim Bogu, jer uz rad je sposoban stvarati.

Rad u sebi ima dobrotu i stvara sklad među stvarima, te čovjeka obuhvaća u svemu: u njegovom razmišljanju, djelovanju, u svemu. Prvi je čovjekov poziv raditi; to mu daje dostojanstvo, po kojemu sliči Bogu. Međutim, to je dostojanstvo, nažalost, često gaženo – poručio je Papa. Čitali smo o surovostima koje su u povijesti činili s robovima. (…) Ali, i danas ima mnogo robova, mnogo muškaraca i žena koji ne mogu slobodno raditi; prisiljeni su raditi kako bi preživjeli. Oni su robovi na prisilnom, loše plaćenom, radu na kojemu im se gazi dostojanstvo. Mnogo je takvih ljudi.

Današnje je ropstvo naše „nedostojanstvo“, jer oduzima dostojanstvo muškarcu, ženi, svima nama – istaknuo je Sveti Otac te napomenuo da se to događa s nadničarima koji primaju vrlo malu naknadu za 12 ili čak 14 sati rada dnevno. To se događa danas, ovdje. U cijelom svijetu, ali i ovdje. Kao i kućna pomoćnica koja ne prima pravednu plaću, nema socijalno osiguranje ni mirovinu. To se ne događa samo u Aziji; to se događa i ovdje.

Svaka nepravda koja se čini osobi koja radi, gaženje je ljudskoga dostojanstva. Tako se – prema Papinim riječima – gazi i dostojanstvo onoga tko čini nepravdu; spušta se na nižu razinu i završava kao diktator-rob. Naprotiv, poziv koji nam daje Bog tako je lijep: stvarati, raditi. Ali, to je moguće kada su uvjeti dobri i kada se poštuje dostojanstvo osobe.

Danas se sjedinjujemo s brojnim vjernicima i onima koji ne vjeruju, a koji slave Dan radnika, praznik rada, za one koji se bore za pravednost na radu, za dobre poduzetnike koji vode posao u pravednosti, iako oni sami zbog toga gube – rekao je Papa te potaknuo na molitvu za brojne dobre poduzetnike koji čuvaju svoje radnike kao da su njihova djeca. Molimo svetoga Josipa da nam pomogne boriti se za dostojanstvo rada, da bude posla za sve ljude i da on bude dostojan, a ne ropski – rekao je na kraju papa Franjo.

Podsjetimo i da je Sveti Otac pozvao vjernike da u svibnju redovito mole krunicu te dvije posebne molitve koje možete pronaći OVDJE.

Vatican News | Bitno.net