Sveti Otac jučer je predvodio prvo misno slavlje povodom novog blagdana Marije, Majke Crkve

Crkva je ženska, ona je majka, i kada nedostaje to obilježje identiteta, postaje dobrotvorno društvo ili nogometni klub; kada je Crkva muška, nažalost postaje Crkva samaca nesposobnih za ljubav, nesposobnih za plodnost – misao je pape Franje iz propovijedi koju je održao na jučerašnjoj misi slavljenoj u kapeli Doma svete Marte, na spomendan Blažene Djevice Marije Majke Crkve. Taj se spomendan slavi prvi put ove godine, nakon objavljivanja dokumenta „Ecclesia Mater“, Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu, 3. ožujka 2018.

Marijino ‘majčinstvo’

U propovijedi je papa Franjo primijetio kako se u evanđeljima Marija uvijek naziva „Isusovom majkom“, a ne ‘gospođom’ ili ‘Josipovom udovicom. Njezino ‘majčinstvo’ prolazi kroz cijelo Sveto pismo. Specifičnost je to koju su odmah shvatili crkveni oci. Crkva je ženska, jer je Crkva, zaručnica. Ona je i majka, jer rađa. Zaručnica i majka. U tom stavu koji dolazi od Marije, koja je Majka Crkve, možemo shvatiti tu žensku dimenziju Crkve; kada ona nedostaje Crkva gubi pravi identitet i postaje dobrotvorna udruga, nogometni klub, ili bilo što drugo, ali nije Crkva – istaknuo je Papa.

Crkva – zaručnica i majka

Samo će „ženska“ Crkva moći biti plodna, prema naumu Boga koji je želio da ga rodi žena kako bi nas poučio tom ženskom putu – primijetio je Papa. Važno je da je Crkva žena, da ima stav zaručnice i majke. Kada to zaboravljamo, Crkva je „muška“, bez te dimenzije, te tako postaje Crkva samaca, koji žive u toj samoći, nesposobni za ljubav i za plodnost. Bez ženskosti Crkva ne napreduje, jer ona je žena. A stav žene dolazi joj od Marije, jer je Isus tako htio.

Majčina nježnost

Krjepost koja najviše označava ženu jest nježnost – istaknuo je Papa te dodao – poput Marije koja je rodila svoga prvorođenoga sina, povila ga i položila u jasle. Briga, nježna i ponizna, snažna su majčinska obilježja. Crkva koja je majka ide putom nježnosti. Poznaje mudri jezik milovanja, tišine, samilosnoga i tihog pogleda. I duša, osoba koja živi tu pripadnost Crkvi, znajući da je ona i majka, treba ići tim putom, te biti blaga, nježna, nasmiješena, puna ljubavi – rekao je na kraju papa Franjo.

Vatican News | Bitno.net