Papa Franjo primio je u četvrtak 10. listopada u Apostolskoj palači u audijenciju predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića, koji se kasnije susreo s državnim tajnikom kardinalom Tarcisijem Bertoneom, u čijoj je pratnji bio tajnik za odnose s državama nadbiskup Dominique Mamberti, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Tijekom razgovora, koji su protekli u srdačnom ozračju, nakon što se podsjetilo na dugu katoličku tradiciju Hrvatske, izraženo je zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima, zasnovanim na četiri postojeća Ugovora, koji potiču suradnju između Crkve i države za opće dobro hrvatskog društva.

U nastavku razgovora izraženo je zadovoljstvo zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju i dotaknute su neke teme od zajedničkog interesa. Spomenuti su također izazovi s kojima se zemlja mora suočiti u sadašnjoj ekonomskoj krizi, kao i na regionalni kontekst s posebnim osvrtom na situaciju u kojoj se nalaze Hrvati u Bosni i Hercegovini.

Na kraju su se sugovornici osvrnuli na međunarodnu situaciju s posebnim naglaskom na stanje kršćanskih zajednica u svijetu, navodi se u priopćenju sa susreta pape Franje i hrvatskog predsjednika. (ika/bitno.net)