Sveti je Otac, u petak 11. rujna,  u Apostolskoj palači primio u audijenciju predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji se potom susreo s kardinalom Pietrom Parolinom, Papinim državnim tajnikom, i nadbiskupom Pulom Gallgherom, tajnikom za odnose s državama – priopćeno je iz Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Iz Tiskovnoga ureda priopćavaju kako su istaknuti dobri odnosi između Svete Stolice i Republike Srbije, te da se razgovaralo o temama od zajedničkoga interesa, primjerice o odnosu između crkvene i civilne zajednice, s posebnim osvrtom na ekumenski dijalog i prinos Katoličke crkve općem dobru srbijanskoga društva. Bilo je riječi i o približavanju Srbije Europskoj uniji, te o stanju sirijskih i iračkih izbjeglica koji hrle u Europu.

Agencija Tanjug objavila je kako je tema razgovora bila i kanonizacija hrvatskog blaženika kardinala Alojzija Stepinca. Predsjednik Nikolić je tu ponovio stare teze na kojima srbijanska vlast već dugo inzistira, ne nudeći pri tome nikakve povijesne argumente za njih.

Tako je agenciji Tanjug poslije sastanka izjavio da je Papi rekao kako je uloga kardinala u Drugom svjetskom ratu bila vrlo loša jer “u najmanju ruku nije smio šutjeti” dok su ljudi ubijani “samo zato što nisu katoličke vjere”, prenosi Narod.hr.

Srbijanski mediji prenose kako je Nikolić izjavio da mu je papa Franjo rekao da “nigdje ne žuri po pitanju proglašenja kardinala svetim”.

Vatikanski mediji i Sveta Stolica, međutim, niti jednom riječju nisu u svojim izvješćima spomenuli Stepinca kao temu razgovora, te ističu kako je papa Franjo bio prije svega zainteresiran za sudbinu izbjeglica s Bliskog istoka koji se trenutačno nalaze u Srbiji.

Podsjećamo na homiliju nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Josipa Bozanića, izrečenu nedavno na Trsatu u kojoj je on precizno objasnio sve “prijepore” oko hrvatskog blaženika. Homiliju možete pročitati OVDJE.

RV/Narod.hr