Isus nas je mnogo ljubio riječima, djelima i svojim životom – ponovio je papa Franjo u više navrata tijekom jučerašnje propovijedi na blagdan Presvetoga Srca Isusova koji je nazvao slavljem ljubavi, srca koje je neizmjerno ljubilo. Ta se ljubav više očitovala, kako je ponavljao sveti Ignacije Lojolski, djelima no riječima, a to nadasve znači „više dati no primiti“. Te su dvije mjere – istaknuo je Papa – poput stožera istinske ljubavi, a Dobri Pastir posvema predstavlja Božju ljubav. On svoje ovce poznaje jednu po jednu, jer njegova ljubav nije apstraktna ili općenita: to je ljubav prema svakome od nas – istaknuo je Sveti Otac.

Bog se iz ljubavi približava, hodi sa svojim narodom, a taj hod doseže nezamislivu točku. Čak se može misliti da je sam Bog jedan od nas; s nama hodi, prebiva s nama, prebiva u svojoj Crkvi, u Euharistiji, u svojoj riječi, u siromašnima, naš je suputnik. A to je prava blizina: pastir uz svoje stado, uz svoje ovčice, koje poznaje jednu po jednu – objasnio je papa Franjo.

Tumačeći ulomak iz proroka Ezekijela, Papa je istaknuo i jedno drugo obilježje Božje ljubavi: brigu za izgubljenu ovcu, ranjenu i bolesnu. Nježnost! Bog nas nježno ljubi. Bog poznaje lijepu znanost nježnosti, nježnosti Božje. Blizina i nježnost! To su dva oblika ljubavi Božje: Bog je blizak i najmanjom gestom očituje svu svoju ljubav: nježnošću. Ta je ljubav jaka, jer nam blizina i nježnost očituju snagu Božje ljubavi – kazao je Papa.
„Ljubite li vi kao što sam ja vas ljubio?“ – pitao je papa Franjo, ističući da ljubav treba biti uz bližnjega, poput Samaritančeve ljubavi, ima se očitovati u blizini i nježnosti. Govoreći o uzvraćanju na Božju ljubav, Papa je rekao da oponašajući Boga možemo uzvratiti na Njegovu ljubav, ljubiti ga dakle, biti mu blizak, biti nježan s Njim, ali to ipak nije dovoljno – kazao je Papa dodajući:
Ovo može izgledati krivovjerje, ali je najveća istina. Teže je prepustiti se da nas Bog ljubi nego Boga ljubiti. Način da se uzvrati na toliku ljubav jest otvoriti srce i prepustiti se ljubiti. Dopustiti da nam se on približi i osjećati njegovu blizinu. Dopustiti da on bude nježan, da nas zamiluje. To je teško: prepustiti Njemu da nas ljubi. A možda upravo to trebamo moliti na današnjoj misi: Gospodine, želim te ljubiti, nauči me tu tešku umjetnost, tešku sposobnost da se prepustim da me ti ljubiš, da osjetim tvoju blizinu, tvoju nježnost. Neka nam Gospodin udijeli tu milost – zaključio je papa Franjo. (rv/bitno.net)