PAPINA OPĆA AUDIJENCIJA

‘Koliko puta vlastitu bijedu prekrivamo licemjerjem dobrih manira?’

I upravo sada potrebno je da ostanemo sami, da se bacimo na koljena pred Gospodina i molimo: Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti! – kazao je na kraju svog nagovora Sveti Otac.

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

U katehezi na današnjoj audijenciji, Sveti Otac govorio je o Isusovu milosrđu koje srce čisti od svake nečistoće. Polazeći od evanđeoskog odlomka iz Lukina evanđelja o izliječenom gubavcu (Lk 5, 12–15), papa Franjo kazao je da gubavac iz Evanđelja nije tražio samo ozdravljenje, već i očišćenje, što znači iscjeljenje i na duši i na tijelu. Guba je u ono vrijeme smatrana Božjim prokletstvom; dubinskom nečistoćom. Gubavac se morao držati podalje od svih i nije mogao pristupiti Hramu niti sudjelovati u bogoslužju. Bio je udaljen od Boga i od ljudi – rekao je Papa i nastavio…

Bez obzira na to, Gubavac se ne miri s takvim stanjem; ni što se tiče bolesti niti što se tiče stanja koje ga isključuje iz društva. Nije se bojao prekršiti zakon i ući u grad, kako bi došao do Isusa. Kad ga je našao, baci se pred njim na koljena i zamoli ga: Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti (r. 12). Sve što je ovaj čovjek, učinio i rekao, izraz je njegove vjere! Priznaje Isusovu moć: sigurno je da Isus ima moć ozdraviti ga te sve ovisi o njegovoj volji – kazao je.

Ta njegova vjera je snaga koja mu je dopustila da raskine svaku konvenciju i da teži za susretom s Isusom, pred kojim se baca ničice, nazivajući ga “Gospodinom”. Molba gubavca pokazuje da kad pristupamo Isusu, nisu nam potrebni dugi govori. Dovoljno je nekoliko riječi, praćenih punim pouzdanjem u njegovu svemoć i dobrotu. Pouzdati se Božju volju znači zapravo, predati se njegovom beskrajnom milosrđu. Ne postoji, naime, neko sigurnije mjesto od toga – rekao je papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi potakao okupljene vjernike Papa je priznao da prije odlaska na spavanje, izmoli istu molitvu kao i gubavac, riječ svog ozdravljenja, a tome doda i pet puta Oče naš – po jedan Očenaš, za svaku od Isusovih rana – jer po svojim nas je ranama – smatra Sveti Otac – Gospodin očistio i iscijelio… Isus, duboko dirnut, ispruži ruku i dodirnuvši gubavca reče: “Hoću, budi čist!” (1,41). Isusova gesta prati riječi i daje im jasan smisao. Protivno Mojsijevu zakonu, koji je zabranjivao približiti se gubavcu (Pnz 13,45-46), Isus pruža ruku tako da ga je čak i dotaknuo.

Koliko li puta sretnemo siromaha… Mi također znamo biti velikodušni, imati smilovanja, ali redovito takvu osobu ne dodirujemo. Ponudimo joj novčić, ali bez dodira. Zaboravljamo da je riječ o Kristovu Tijelu. Isus nas uči da se ne plašimo dodirnuti siromaha i onoga koji je isključen, jer u njima je On sam. Dodirnuti siromaha može nas očistiti od licemjerja, a njegovo nas stanje može „prodrmati“.

Pošto je gubavca ozdravio, Isus mu zapovijeda da o tom nikom ne govori te da ide i prinese žrtvu za svoje čišćenje, kao što propisuje Mojsijev zakon, njima za svjedočanstvo (r. 14). Ovakav Isusov stav pokazuje najmanje tri stvari. Prvo: milost koja u nama djeluje, ne teži senzacionalizmu. Nerijetko se događa u diskreciji i bez buke. Kako bi izliječila naše rane i povela nas putem svetosti, djeluje pažljivo i strpljivo tka naše srce prema Srcu Gospodinovu, kako bi usvajalo uvijek sve više njegovih misli i osjećaja.

Drugo: dajući da se službeno provjeri primljeno ozdravljenje svećenicima i prinoseći pritom propisanu žrtvu, bivši Gubavac biva ponovno primljen u zajednicu vjernika i uključen u društvo. Tim uključenjem njegovo je ozdravljenje dovršeno. Kao što je i sam molio, sada je potpuno očišćen!

Treće: pokazujući se svećenicima, bivši gubavac svjedoči o Isusovoj mesijanskoj vlasti. Snaga samilosti kojom je Isus izliječio gubavca, dovela je vjeru ovoga čovjeka do toga da se on otvorio poslanju – kazao je Sveti Otac te dodao: …

Pomislimo iskreno na sebe i na vlastitu bijedu; svatko za sebe. Koliko je puta prekrivamo licemjerjem „dobrih manira“! I upravo sada potrebno je da ostanemo sami, da se bacimo na koljena pred Gospodina i molimo: Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti! – kazao je na kraju svog nagovora Sveti Otac.

Na završetku audijencije Sveti Otac se, po svom običaju, sjetio pozdraviti mlade, oboljele osobe koje trpe i novovjenčane parove: Mladi, Isus vas poziva da budete gorljiva srca: radosno se odazovite njegovu pozivu, svatko prema svom talentu; dragi bolesnici, prikažite svoje trpljenje Kristu raspetome, kako biste s Njim surađivali na otkupljenju svijeta; a vi dragi supružnici, budite svjesni nerazrješivosti poslanja na koje vas Sakrament braka obvezuje!

Radio Vatikan | Bitno.net

Objavljeno: 22. lipnja 2016.

Možda vam se svidi