Susret je priredio Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, na temu „Komisije Iustitia et Pax u službi ljudskog razvoja u (post)covid eri: današnji izazovi i perspektive za budućnost u svjetlu Laudato si’ Fratelli tutti“ (Le Commissioni Giustizia e Pace al servizio dello sviluppo umano integrale nell’era (post) Covid: Sfide attuali e prospettive per il futuro alla luce della Laudato si’ e della Fratelli tutti), koji se održava online 17. i 18. studenog.

Ove komisije obavljaju bitnu službu, na polju socijalnog pastorala mjesnih Crkava. One, naime, imaju zadaću širiti i pomoći u upoznavanju socijalnog nauka Crkve, aktivno radeći na zaštiti dostojanstva ljudske osobe i njezinih prava, s povlaštenom opcijom za siromašne i najugroženije. Time doprinose rastu socijalne, ekonomske i ekološke pravde, te izgradnji mira, primijetio je Papa u svojoj poruci.

Sveti je Otac pozvao članove komisija za pravdu i mir iz cijeloga svijeta da nadahnuće za svoj rad crpe iz enciklika Laudato si’ i Fratelli tutti, nastojeći ih primijeniti u različitim mjesnim prilikama, u različitim kontinentalnim, regionalnim i nacionalnim okruženjima. „Naime, u svim krajevima svijeta cjeloviti razvoj, a time i pravda i mir, mogu se graditi samo na ova dva načina: brigom za zajednički dom te bratstvom i socijalnim prijateljstvom. Ta dva puta imaju svoje izvorište u Kristovu evanđelju, ali to su putovi kojima možemo kročiti zajedno s mnogim muškarcima i ženama drugih kršćanskih vjeroispovijedi, drugih religija, pa čak i bez posebne vjerske pripadnosti“, kaže se u Papinoj poruci.

Dobro znam, nastavlja se u poruci, koliko su trenutne okolnosti teške, obilježene zdravstvenom i socijalnom krizom zbog pandemije Covida-19 kao i starim i novim žarištima sukoba, te nazadovanjem u odnosu na obveze preuzete nakon goleme tragedije prošlog stoljeća.

Današnja kriza otkrila je mnoga proturječja u ekonomskom i političkom sustavu, a neriješeni izazovi i dalje postoje i zahtijevaju zajedničko predano zalaganje mnogih aktera. Zato vas pozivam da ovim pitanjima pristupate u suradnji s drugim crkvenim i građanskim stvarnostima – mjesnim, regionalnim i međunarodnim – uključenima u promicanje pravde i mira, poručio je Papa članovima komisija Iustitia et Pax biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta.