Po iskrenoj molitvi izlazimo iz sebe i otvaramo se Bogu i potrebitoj braći – ustvrdio je Sveti Otac tijekom prijepodnevne svete mise u Domu Sveta Marta, na kojoj su sudjelovali neki vatikanski oružnici te skupina argentinskih novinara s obiteljima.

Papa se u propovijedi usredotočio na Isusove riječi iz današnjeg evanđelja: Ako što zamolite od Oca u moje ime, On će vam to dati.“ Ovdje ima nešto nova, nešto se mijenja: novost je u molitvi. Otac će nam dati sve, ali uvijek u ime Isusovo. Sin uzlazi k Ocu, ulazi u nebesko svetište, otvara vrata i ostavlja ih otvorena, jer vrata su on i kao svećenik posreduje za nas sve do svršetka svijeta – kazao je Papa.

On pred Ocem moli za nas. Meni se sviđa ovo. Uskrsnuli je Isus imao lijepo tijelo: nestale su rane bičevanja i trnja, nestale su masnice udaraca. Ali on je uvijek želio rane, jer one su njegova posrednička molitva kod Oca: Ali …gledaj… ovaj te moli u moje ime, pogledaj! Tu nam novost priopćava Isus. Veli nam ovu novost: da imamo povjerenja u njegovu muku, u njegovu pobjedu nad smrću, u njegove rane. On je svećenik, a njegove rane su žrtva: One nam ulijevaju nadu, zar ne? Daju nam molitvenu hrabrost – protumačio je Sveti Otac.

U molitvi se često dosađujemo– primijetio je Papa i dodao: molitva nije traženje ovoga ili onoga, nego je zagovor Isusa, koji Ocu pokazuje svoje rane. Moleći Oca u ime Isusovo izlazimo iz sebe; dosadna je molitva uvijek u nama, poput misli koja se javlja i nestaje. Ali istinska molitva u ime Isusovo izlazak je iz samih sebe prema Ocu, to je izlazak iz nas samih – ustvrdio je papa Franjo.

Kako u nebu možemo vidjeti Isusove rane – priupitao se Papa. U kojoj se školi može naučiti prepoznavati Njegove rane, svećeničke posredničke rane. Postoji i drugi izlazak iz samih sebe, a to je prema ranama naše braće, naše potrebite braće i sestara. Ako ne uspijevamo izići iz sebe prema potrebitom bratu, prema bolesniku, neuku, siromahu, izrabljivanome, ako ne uspijevamo učiniti taj izlazak iz samih sebe prema ranama, onda nikada nećemo steći slobodu koja nas vodi prema prvom izlasku iz samih sebe, prema ranama Isusovim. Postoje dakle dva izlaska iz samih sebe: jedan prema Isusovim ranama, drugi prema ranama naše braće i sestara. U našoj molitvi Isus želi takav put – ustvrdio je Papa.

To je novi način moljenja s pouzdanjem, hrabrošću koja nam omogućuje spoznati da je Isus pred Ocem i da mu pokazuje svoje rane, ali i poniznošću onih koji u potrebitoj braći, koji još nose križ žele upoznati i naći Isusove rane, koji još nisu pobijedili, kao što je pobijedio Isus– zaključio je Sveti Otac. (rv/bitno.net)