Papa je napomenuo da je Svjetski dan siromašnih poticaj da postanemo sredstva milosrđa. To je posebna prilika da budemo blizu siromaha, nemoćnih i napuštenih u društvenom tkivu

Foto: Shutterstock.com

Papa Franjo predvodio je u nedjelju 18. studenoga u bazilici Sv. Petra u Vatikanu misno slavlje Drugoga svjetskoga dana siromaha o temi „Ovaj siromah viče i Gospodin da ga sluša“ i poručio kako je nepravda korijen bijede. U nazočnosti napuštenih siromaha i beskućnika s kojima je poslije mise ručao u auli Pavla VI., Papa je istaknuo kako povici bijednika postaju iz dana u dan sve jači, ali čuje ih se sve manje jer svijetom vlada buka nekolicine bogatih. Dostojanstvo siromašnih gazi se u gotovo sveopćoj ravnodušnosti.

Papa je zatražio pravdu za sve nemoćne, jer se kršćanin ne može zadovoljiti samo čineći dobro nekolicini. Uzvratiti dobro je normalno. Ali Isus traži da idemo i dalje od toga, da ljubimo bez ikakvih uzvrata. To će biti naše stvarno bogatstvo na nebesima.

Osvrćući se na današnji odlomak Markova evanđelja, Papa je istaknuo tri Isusova pothvata: dopustio je da ga ljudi hvale kada je umnožio kruh te otišao na brdo moliti, pridružio se noću učenicima hodajući po uzburkanim vodama te pružio ruku prestrašenom Petru usred oluje. Sin Božji ide uvijek protiv struje, učeći nas kako treba napustiti uspjehe i mir koji uspava dušu. Treba napustiti i odvažno ići prema Bogu moleći i prema bližnjemu ljubeći. To su istinske životne vrednote. S Isusom nema brodoloma. Isus nas jača, gazeći zlobne ljudske neprijatelje kao što su đavao, grijeh, smrt, strah i mondenost. Naša životna lađa biva često izložena udarcima valova i vjetrova te se tužimo na trenutačne oluje, koje postaju naši najveći problemi. Tajna za mirnu plovidbu sastoji se u pozivu Isusa na životnu lađu. Na kraju je Papa podsjetio vjernike da vjera započinje napuštanjem ponosnog uvjerenja da smo samodostatni. Naime, potrebno nam je spasenje.

Sveti Otac slično se izrazio i u nagovoru hodočasnicima okupljenim na Trgu Sv. Petra, istaknuvši kako ćemo na konačni susret s Isusom ponijeti samo ono što darujemo bližnjima. Svrha osobnog i općeljudskog postojanja je konačni susret s Isusom te moramo paziti na ono što smo ostvarili u ovozemaljskom životu, vjerujući Njegovim riječima. Lukavost i novac neće nam pomoći.

Papa je napomenuo da je Svjetski dan siromašnih poticaj da postanemo sredstva milosrđa. To je posebna prilika da budemo blizu siromaha, nemoćnih i napuštenih u društvenom tkivu. Podsjetio je i na najnoviji pokolj u izbjegličkom logoru u Srednjoafričkoj Republici, u kojem su ubijena i dvojica svećenika. Tom meni tako dragom narodu, gdje sam otvorio i Sveta vrata prigodom proglašenja Svete godine milosrđa, izražavam svoju blizinu i ljubav, rekao je Papa i pozvano okupljene da zajedno s njime izmole Zdravo Mariju za ubijene i ranjene kako bi prestalo nasilje u toj zemlji, kojoj je potreban mir. Molio je i za žrtve strašnog požara koji još uvijek pustoši Kalifornijom i za teško pogođene hladnoćom u istočnom dijelu SAD-a.

IKA | Bitno.net