Papa Franjo susreo se ovog utorka s Benediktom XVI. prvi put nakon što je prije nešto više od tjedan dana izbio skandal s pismom koje je Papa emeritus napisao povodom objave sveska od jedanaest knjiga posvećenih teologiji pape Franje.

Prema izvještaju Tiskovnog ureda Svete Stolice, povod susreta bila je Franjina želja da pozdravi Benedikta i čestita mu Uskrs, no nikakvi drugi detalji nisu izneseni osim informacije da se njih dvojica povremeno susreću.

Ipak, sve je prošlo u sjeni navedenog skandala koji je rezultirao odstupanjem s dužnosti monsinjora Daria Viganóa, tadašnjeg pročelnika vatikanskog Tajništva za komunikacije.

Podsjetimo, Tajništvo za komunikacije je na fotografiji Benediktova pisma zamaglilo početak paragrafa u kojem se Papa emeritus ispričava što ne može napisati svoj osvrt na objavljeni svezak zbog ranije preuzetih obaveza i svoga fizičkog stanja.

Kasnije se, međutim, ispostavilo da je postojao još jedan paragraf teksta u kojem je Benedikt izrazio svoje čuđenje da je među jedanaest teologa koji su radili na svesku i Peter Hünermann koji se tijekom njegova pontifikata, kao i pontifikata Ivana Pavla II., protivio papinskom učiteljstvu.

Tiskovni ured Svete Stolice je prikrivanje čitavog sadržaja pisma obrazložio rekavši kako nisu htjeli izvršiti cenzuru, nego kako je pismo objavljeno djelomično zbog njegove povjerljive naravi. Nakon medijskog pritiska prema Vatikanu, koji je zbog ovog poteza optužen da širi lažne vijesti, Viganó je odlučio odstupiti sa svoje dužnosti.

Ivo Džeba | Bitno.net