DOM SVETE MARTE

Papa Franjo poručio kako trebamo moliti ako želimo da Bog usliši našu molitvu

Razmislimo malo kako molimo? Poput papige? Molimo li upravo s potrebom u srcu? Borimo li se s Bogom u molitvi da nam dade ono što trebamo ukoliko je dobro?

Foto: Flickr.com/Catholic Church of England and Wales

Moramo biti uporni kada nešto tražimo od Gospodina – rekao je papa Franjo na misi 11. listopada 2018. u Domu svete Marte u Vatikanu istaknuvši – Bog je prijatelj koji nam može dati ono što nam je potrebno. U propovijedi se Papa usredotočio na odlomak evanđelja koji nas poučava kako trebamo moliti. U njemu Isus govori svojim učenicima o čovjeku koji je u ponoć kucao na vrata svojega prijatelja moleći ga nešto za jelo. Prijatelj mu je odgovorio da je nezgodan trenutak jer je već u krevetu, no ipak je ustao i dao mu ono što je tražio.

Ističući tri elementa: čovjeka u potrebi, prijatelja i malo kruha, Sveti Otac je rekao da se radi o iznenadnom posjetu potrebitog prijatelja čija je molba uporna jer ima povjerenja u prijatelja koji ima ono što mu treba. Molio je uporno. Slika je to kojom nas Gospodin poučava kako treba moliti.

Moliti treba odvažno, jer kada molimo imamo potrebu, trebamo nešto – rekao je papa Franjo i istaknuo – Bog je prijatelj. On je bogati prijatelj koji ima kruha, to jest, ono što nam treba. Isus nam je time rekao: “U molitvi budite uporni. Nemojte se umoriti!” No, nemojte se umoriti od čega? Od traženja. “Tražite i dat će vam se!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molitva nije poput čarobnog štapića, nije to da čim zatražimo, dobivamo – rekao je Papa i nastavio – Nije dovoljno da izmolite dva “Oče naša” i odete. Molitva je posao koji traži volju, ustrajnost, odlučnost, bez srama. Zašto? Zato što kucamo na vrata svojeg prijatelja. Bog je prijatelj, a s prijateljem to možemo učiniti. Potrebna je stalna i uporna molitva. Sjetimo se na primjer svete Monike koja je mnogo godina molila, pa i u suzama, za obraćenje svoga sina. Gospodin ju je na kraju uslišio.

Sveti Otac je naveo i primjer koji se dogodio u Buenos Airesu. Jedan je čovjek, radnik, imao kćer na samrti. Liječnici nisu davali nikakve nade i zato je prevalio 70 kilometara kako bi došao u svetište Gospe od Lujána. Kada je stigao bila je noć, a svetište zatvoreno. Cijelu je noć vani molio Bogorodicu: „Hoću svoju kćer! Ti mi je možeš dati“. Kada se sljedećeg jutra vratio u bolnicu našao je suprugu koja mu je rekla: “Znaš, liječnici su je odveli na još jedno ispitivanje, ne mogu objasniti zašto se probudila i tražila hranu, nema više ničega, dobro je i izvan opasnosti”. Taj  je čovjek znao kako se moli.

Papa Franjo je pozvao i na razmišljanje o svojeglavoj djeci koja kada nešto žele, viču i plaču govoreći: “Hoću to!” I na kraju roditelji popuste. Netko bi mogao pitati: no, neće li se Bog naljutiti ako tako činimo? Isus je to predvidio i rekao: „Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu! (Lk 11,13).

On je prijatelj koji uvijek daje dobro. Daje sve više. Riješi nam neki problem, a osim toga daje nam i Duha Svetoga. Razmislimo malo kako molimo? Poput papige? Molimo li upravo s potrebom u srcu? Borimo li se s Bogom u molitvi da nam dade ono što trebamo ukoliko je dobro? Učimo iz ovog odlomka evanđelja kako moliti – potaknuo je na kraju Papa.

Vatican News | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 12. listopada 2018.

Možda vam se svidi